Mobiilis olevate andmete kustutamine on tõeline kunst

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõvaketas.
Kõvaketas. Foto: SCANPIX

Arvutiabi spetsialistid näevad iga päev, kuidas arvuti- ja mobiilitelefonide kasutajad ei oska näha ohte ega hinnata võimalikku kahju, mida võib tekitada võõrastesse kätesse sattuv dokument, pilt või video, parool, veebilehtede külastamise ajalugu või kasvõi kõige tavalisemad era- või tööalased vestlused.

«Meile pakutakse tihti – enamasti ettevõtete poolt – müüa vananenud või rikkis tehnikat, millest enamik sisaldab aga eelmistele omanikele kuuluvaid andmeid,» ütleb Arvuti OÜ arvutiabi spetsialist Kristjan Eichler.

Mobiilide puhul pole eksperdi sõnul ühtset moodust, kuidas telefoni turvaliselt puhtaks saada, ja enamasti tuleb lähtuda tootjast, mudelist, varustusest ja telefonis kasutusel olevast tarkvarast.

Kõigepealt tuleks aga kindlasti teha n-ö tehase seadete taastamine. «Enamikul Android-telefonidel leiab selle võimaluse menüüst (Settings > Storage > Factory data reset), kus mälukaardi olemasolul tasuks panna ka linnuke, et mälukaardil olev info kustutataks,» kirjeldab Eichler.

Pärast tehase seadete taastamist on eelmise omaniku andmetele ligi pääseda Eichleri sõnul juba keerulisem, aga mitte võimatu. «Mälukaardil olevad andmed on ühed lihtsamini taastatavad, mis on tehtav mõnekümne minutiga internetis leiduvate juhendite ja tarkvara abil,» selgitab Eichler.

«Nii võib taastada kompromiteerivaid pilte, mis kustutatud juba kuid või lausa aastaid tagasi.» Kuna enamasti salvestataksegi pildid ja videod otse mälukaardile, mille  hinnad algavad juba paarist eurost, tasuks see turvalisuskaalutlustel telefonist lihtsalt eemaldada.

Üks nipp, mis teeb andmete taastamise Eichleri sõnul samuti äärmiselt raskeks või lausa võimatuks, on see, kui pärast andmete kustutamist selle mälukaart ja võimalusel telefoni enda mälu kirjutada üle mingite suvaliste andmetega – näiteks salvestada suur videoklipp või kopeerida mõnda suuremat faili andmekandja mälumahu täitumiseni, misjärel see lihtsalt ära kustutada.

«Paljudel telefonidel on klahvikombinatsioonid, mida all hoides või teatud järjekorras vajutades tekib lisamenüü, kus on samuti võimalusi telefoni algseadistamiseks ja kasutajaandmetest tühjendamiseks, aga kuna igal tootjal ja mudelil on see erinev, siis tasub neid võimalusi uurida telefoni müüjalt või tootja kodulehelt,» õpetab Eichler.

Arvutiga sama mure

Arvutite puhul ei piisa samuti vaid kataloogi «Minu dokumendid» sisu, kirjade, prügikasti ja töölaual oleva kustutamisest. «Näiteks Windowsi operatsioonisüsteemides leiduvad kasutajakesksed kataloogid «Temporary Internet Files» ja «Temp», mis võib sisaldada ja enamasti sisaldavad tuhandeid allalaaditud või avatud faile, mis on kasutatavate programmide poolt sinna tekitatud,» lisab Eichler.

Kõige kindlam viis kõik andmed arvutist kustutada oleks arvuti kõvaketta formateerimine ja sellejärgne ülekirjutamine. Kui aga soovitakse arvutile senine operatsioonisüsteem peale jätta ja tühjendamisele võimalikult vähe aega kulutada, tasuks Eichleri sõnul luua uus kasutaja, arvutile restart teha ja värskelt loodud kasutaja alt sisenedes ülejäänud kasutajad koos seotud failidega kustutada.

«Ka arvutite puhul tasuks kõvakettal olev vaba ruum pärast tühjendamist mõne suuremahulise failiga üle kirjutada, et raskendada kustutatud failide taastamist,» selgitab Eichler.

Brändiarvutitele ei anta mehe sõnul kaasa operatsioonisüsteemi uuesti installeerimiseks vajalikke plaate, kuid enamasti on võimalik tarkvara ostueelne olukord taastada lihtsalt ja kiirelt. Konkreetse arvuti jaoks tuleb uurida täpseid juhendeid tootjalt või edasimüüjalt.

Andmekandjalt (kõvakettad, mälukaardid, mälupulgad) vaba ruumi ülekirjutamiseks pakub võimalusi ka internetist vabalt allalaaditav programm CCleaner.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles