Säästud tasub jagada fondideks

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Swedbanki Balti investeerimiskeskuse osakonnajuhataja Kristjan Tamla ütles kevadel toimunud privaatpanganduse seminaril, et temal on investeerides kolm eesmärki.

«Esiteks tahan ma 35–40 aasta pärast pensionile minna,» ütles Tamla. Investeeringute teine eesmärk on seotud viie- ja kolmeaastase lapse tulevase haridusega, kes umbes 15 aasta pärast võiks lõpetada keskkooli ning minna kõrgkooli edasi õppima. Tema kolmandaks investeerimiseesmärgiks oli maamaja katus, mis vajas remonti.

Erinevatel investeerimiseesmärkidel on erinevad ajahorisondid, millest sõltuvad ka investeerimisobjektid, kuhu oma säästusid paigutada.

Pension ja laste tulevane haridus on pikaajalised eesmärgid – olenevalt vanusest kümmekond kuni 30 aastat ja enamgi veel, mistõttu võib võtta suuremaid riske ja suurema osa säästudest või kõik investeerida aktsiatesse. Katuse parandamine on aga hädatöö, mis tuleb teha varsti, mistõttu selleks kõrvale pandud säästud tuleb säilitada, mis tähendab, et mõistlik on see raha lihtsalt hoiustada.

Eeltoodust tingituna olekski kasulik luua pere eelarves eraldi fondid, mis võetakse kasutusele ainult selleks ette nähtud eesmärgil. Neid fonde võiks olla päris mitu.

Esiteks, erakorraliste kulutuste fond. See olekski ootamatute väljaminekute katteks. Auto läks ootamatult katki või külmkapp tuleb välja vahetada. Niisugusteks ootamatuteks olukordadeks on kasulik luua erakorraliste kulude fond, kust siis raha võtta on, ilma et peaks minema söögi- või laste taskuraha kallale.

Teiseks, laenufond. Kommertspankade pikaajaliste laenude baasintressiks olev kuue kuu Euribor liigub juba pool aastat rekordmadalal tasemel. Viimaste aastate kõrgeima tasemega võrreldes on laenuvõtjate intressikoormus kukkunud üle üheksa kümnendiku.

Selline pidu tõenäoliselt kaua ei kesta. Varem või hiljem hakkavad intressid tõusma ja kuna inflatsioon võib hakata järsult kiirenema, võivad ka intressimäärad hakata kiiresti kasvama. Seetõttu ongi praegu kasulik osa raha nendeks aegadeks, kui intressid on tõusnud, intressikoormuse leevendamiseks kõrvale panna. Seda fondi võib kasutada ka laenude ennetähtajaliseks tagasimakseks.

Kolmandaks, oma pensionifond. Lisaks teisele ja kolmandale sambale võib luua veel neljanda pensionisamba ehk investeerimisportfelli, mida haldate ise. Juhul kui teie erakorraline fond ja laenufond on juba märkimisväärse mahuga ning teil on ka teise ja/või kolmanda samba pensionifond, võite oma väärtpaberiportfelli teha üsna riskantse ehk koostada see ainul­t aktsiatest.

Neljandaks, puhkusefond. Kasulik on eraldi raha korjata ka spaakülastuse, puhkuse või muu kulukama meelelahutuse jaoks. Võtke ka seda kulutust kui igasugust muud ja nähke selles hoopis investeeringut oma tervisesse või töövõimesse.

Kõige tähtsam on, et panete iga kuu järjekindlalt nendesse fondidesse raha ja peate selle üle ka arvet. Kasulik oleks avada nende jaoks eraldi hoiuarve või ka mitu, ja kindluse mõttes mitte siduda kontoga pangakaarti, et mitte hakata siit igapäevakulusid katma. Muidugi võite äärmisel vajadusel võtta sellelt kontolt ka laenu, aga oluline on see siis palgapäeval kindlasti tagasi maksta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles