Üksi talvituvat suvekodu kaitsevad varaste eest valvesüsteem ja naabrid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui tühjana talvituma jäetud suvilat ei käi nädalaid keegi vaatamas, on see varastele kui südamlik küllakutse.
Kui tühjana talvituma jäetud suvilat ei käi nädalaid keegi vaatamas, on see varastele kui südamlik küllakutse. Foto: Sille Annuk

Sügise saabudes hakkavad tühjaks jäänud suvemajad kurikaelu ligi meelitama, eriti siis, kui omanikud ise ükskõikselt lahkuvad.

Enne maja talvituma jätmist tasub see nii-öelda varga pilguga üle vaadata, soovitab G4S Põhja piirkonna müügiosakonna juhataja Artur Aunapuu. Selgita välja, kui hõlpsasti pääseks kutsumata külaline hoovi ning sealt edasi suvekodusse, ja kas lähiümbruses on aasta ringi elavaid naabreid, kes võiksid sissemurdjate plaani raskendada. Samuti peaks üle vaatama maja ukselukud ning veenduma, et suvekodu elektrisüsteem ja valveseadmed toimivad tõrgeteta.

Väärtuslik võta kaasa

Kõik vähegi väärtuslikud asjad – koduelektroonika ja -tehnika, jalgrattad, muruniidukid – tuleb mõistagi linna kaasa võtta või leida neile koht, mis on varustatud hea lukuga ja asub turvafirma valve all.

Paraku varastatakse ka suvekodu hoovis asuvatest abihoonetest, seega peaks ka need varustama korraliku lukuga või valvestama. Ka suvekodu hoovi paigaldatud liikumisanduriga välisvalgustus vähendab oluliselt varga võimalusi nähtamatuks jääda.

Mis on aga kasu turvafirmast, kui see üksikus paigas olevasse suvilasse alles tunni-kahe pärast kohale jõuab? Aunapuu sõnul tuleks enne turvapartneri valimist uurida, kus paikneb suvekodule lähim patrullekipaaž, sest sellest saab teha järelduse ka turvafirma reageerimiskiiruse kohta, mis piirkonniti võib olla väga erinev.

Mida ei tasu teha? Ei maksa jätta hoovi vedelema kirveid, kange või muid tööriistu, mis võivad olla heaks abivahendiks sissemurdmisel. Teiseks ei tasu suvekodu akende eest lahti jätta kardinaid, muidu pakud sissemurdjale hea ülevaate majas olevatest asjadest.

Pererahva jaoks väheväärtuslikuna tunduv ese võib olla piisavalt ihaldusväärne sissemurdjale, kes võib lisaks tekitada märkimisväärse kahju akna või ukse lõhkumisega. Suvekodusse ei tasu jätta ka tikke, süütevedelikke ja muid tuleohtlikke materjale, mis ahvatleks sissetungijat endale sooja saamiseks lõket tegema.

Märgista oma vara

Politsei teatel on probleemseteks eelkõige need Nõukogude ajast jäänud suvilarajoonid, kus talvel püsielanikke pole, samuti hajaasustusega külad, mis sügise saabudes tühjaks jäävad. Pahatihti märkab omanik alles kevadel, et tema valdustes on vargad tegutsenud.

Lõuna prefektuuri kriminaalteabetalituse juhi Meelis Saarepuu sõnul on meil kõigil võimalik anda oma panus, et varaste elu raskeks teha. Ta soovitab paigaldada liikumisanduriga valgusteid ja turvakaameraid just neis suvilarajoonides, kus on aasta ringi elanikke. See raskendab varaste tegutsemist ning suureneb tõenäosus, et naaber märkab kahtlast liikumist suvila juures, kus ei tohiks kedagi olla.

Üksikult seisvate suvilate ja maamajade omanikud võiksid mõelda GSM-süsteemis toimivate valveseadmete paigaldamisele. Investeering on ühekordne, samas kasvab oluliselt võimalus varas kohapeal kätte saada.

«Meie praktikas on esinenud juhtumeid, kus kannatanu on avaldusega ühes toonud politseisse ka sissemurdmisest rahuldava kvaliteediga fotod,» räägib Saarepuu. Ta lisab, et kui omanikel pole võimalik talve jooksul oma valdusi vaatamas käia, tasuks lähemate naabritega kokku leppida, et nad käiks aeg-ajaltki hooneid üle vaatamas.

Varguste uurimist raskendab tuntavalt see, kui kuriteosündmuse ja sellest politseile teatamise vaheline aeg on väga pikk – igasugused jäljed on selle aja peale kadunud.

Politsei soovitab suvilasse-maamajja jäetud kallimatele tööriistadele teha omaniku tundemärgid nii nähtavale kohale kui ka peidetult. Nii saab ka võimalik tööriista käest kätte ostja aimu, et tegemist ei pruugi olla ausalt omandatud kraamiga.

Politsei on tihti hädas varastelt kätte saadud tööriistadele omanike leidmisega. Tööriistalt, murutraktorilt või ATV-lt eemaldatud identifitseerimisplaat on üks esmaseid tunnuseid, et nimetatud ese võib olla varastatud.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles