Muuseumid tasuta külastuspäevadel rahvarohkuse üle ei kurda

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstimuuseumi ühe euro päev Niguliste kirikus. Lapsi saadab Niguliste muuseumi haridustöö kuraator Külli Kaus.
Kunstimuuseumi ühe euro päev Niguliste kirikus. Lapsi saadab Niguliste muuseumi haridustöö kuraator Külli Kaus. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eesti suuremates muuseumides on säilinud tava teha paar korda aastas tasuta külastuspäevi, kuid eriti rahvarohked need päevad ei ole.

«Eesti Vabaõhumuuseumisse pääseb tasuta kolmel korral aastas: rahvusvahelisel muuseumipäeval (18. mail), jüripäeval (23. aprillil) ja mihklipäeval (29. septembril), mil muuseum läheb üle talvehooajale,» rääkis muuseumi turundusdirektor Piret Järvan.

Suuremale osale külastajatele, kes neil päevadel muuseumisse tulevad, on tasuta külastus tema sõnul rõõmsaks üllatuseks. «Samas on siiski ka neid, kes planeerivad oma külastust piletivabadele päevadele - peamiselt vanemaealised Haabersti elanikud. Kuid neid on paraku vähe,» tõdes ta. Selliseid teadlikke tulijaid võib olla umbes kümmekond inimest, mis muuseumi igapäevast külastajate arvu arvestades on väga väike arv.

«Muuseum aga tahab siiski garanteerida, et ka neil, kelle puhul piletihind võiks olla külastuse takistuseks, oleks alati võimalus,» lisas Järvan.

Eesti Ajaloomuuseumi Suurgildi hoonet ja Maarjamäe lossi on võimalik iga kuu viimasel neljapäeval külastada tasuta. «Tasuta külastuspäeva tava on muuseumis olnud juba üle 10 aasta,» ütleb ajaloomuuseumi  kommunikatsioonijuht Reti Meema. Lisaks pääseb tasuta muuseumisse ka mitmete eriürituste raames, näiteks kord kuus toimuvatel filmipühapäevadel.

Meema kinnitas, et tasuta külastuspäevad on populaarsed eelkõige vanema generatsiooni hulgas, kes ajastavad sageli oma muuseumikülastuse sellele päevale. «Teinekord on ka õpilasgrupid just sel ajal katsunud tulla. Eriti kaugemalt tulnutele on see kindlasti hinnavõit,» lisas ta.

Märgatavalt suuremat publikuhuvi ei ole muuseum igakuisel tasuta päeval seni täheldanud, küll aga on väga populaarne muuseumiöö, mil sissepääs on samuti tasuta.

Ühe euro päevad

Eesti Kunstimuuseumis olid tänavu tasuta külastuspäevad 18. ja 19. mail. 1. juunil oli tasuta sissepääs kuni 18-aastastele lastele ja noortele. Neli korda aastas toimuvad ka ühe euro kolmapäevad.

«Kultuuriministeerium näeb oma eelarves ette igale muuseumile omatulu teenimise kohustuse, mis on muuseumiti erinev,» selgitas muuseumi juht Anu Liivak. Riiklikust eelarvest kaetakse Eesti Kunstimuuseumi ülalpidamiseks umbes 65 protsenti meile reaalselt vajaminevatest finantsvahenditest. «Seetõttu on Eesti Kunstimuuseumil ka omatulu teenimise kohustus, mis seab ka piirangud tasuta külastajatepäevade arvule,» lisas ta.

Tartus asuvas Eesti Põllumajandusmuuseumis on piletivabad päevad iga kuu esimesed pühapäevad. «Meie muuseumis on piletivabad päevad olnud traditsiooniks juba veidi rohkem kui 20 aastat. Külastajateks on enamuses perekonnad ja vanema põlvkonna esindajad,» rääkis muuseumi näituste ja muuseumipedagoogika osakonna juhataja Mare Viiralt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles