Lottet soovitakse oma tootel kasutada vähemalt korra kuus

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lotte.
Lotte. Foto: Eesti Joonisfilm

Eesti laste vaieldamatu lemmiku, koeratüdruk Lotte looja Janno Põldma sõnul pöördutakse sageli nende poole palvega saada luba Lotte kasutamiseks.

«Kord kuus kindlasti,» rääkis Janno Põldma Postimehele. Lotte loojatel on kindlad põhimõtted, mida luba andes järgitakse. «Toode peab olema lastesõbralik, temas ei tohi olla kahjulikke aineid, viiteid vägivallale jne. Toiduained läbivad koostise osas kindlasti spetsialistide poolt kontrolli,» selgitas ta.

Põldmale ei meenunud ühtegi eriskummalist toodet, kuhu oleks soovitud Lotte kujutist lisada. Küll on tahetud Lottet panna reklaamima üritusi, millel ei ole koeratüdrukuga mingeid kokkupuute punkte.

Põldma sõnul on nad ära öelnud, kui näevad, et Lotte kaubamärgi abil soovitakse tegelikult peamiselt oma toodet reklaamida.

«Samuti ei soovi me anda kaubamärgi õigust teatud toiduainetele (lihatooted, munad, kalatooted,  martsipanist Lottemaa tegelased jne.) Leiame, et see ole sobiv, kui laps hammustab martsipanist Lottel pea otsast,» selgitas koeratüdruku üks autoritest.

Ka Lotte kui tegelaskuju kehastajad on koeratüdruku loojatelt luba küsinud. «Meil joonisfilmis on kaks näitlejat, kes käivad Lottena esinemas. Samuti oleme andnud loa Vanemuise teatri Lotte näitlejale vajaduse korral Lottena esineda. Ka oleme sõlminud lepingu Tallinkiga nende näitlejate Lottena esinemisele laevadel.» Erandkorras on filmitegijad  lubanud oma koostööpartneritel mõnikord nende näitlejat Lottena oma üritustel kasutada.

«Kõik ülejäänud Lottena üles astuvad tegelased teevad seda luba küsimata. Ja kahjuks tuleb sellist käitumist ette,» tunnistas Põldma. «Mingid firmad on isegi mõnda aega laenutanud välja nii Lotte riideid kui liba-Lotte näitlejat. Olen ise selle probleemiga koos meie juristiga tegelenud. Ja tegeleme ka edaspidi.»

Ta lisas, et lisaks piraaditsemisele on asi ka selles, et liba-Lotted räägivad sageli teksti, mida õige Lotte kunagi ei räägiks.

«Meie Lotted on kõik teadlikud Lotte tegelaskuju iseärasustest  ja esinevad seetõttu ka säärase Lottena, keda lapsed tunnevad ja usaldavad. Kui aga mõni keskealine mammi on pugenud Lotte kostüümi, mõnda aega väsimatult trallitanud ja siis vaevumata kostüümi seljast ära võtma, torkab sigareti suhu ja rüüpab longerot peale, siis meie silmis on see äärmiselt taunitav tegu. Ja me proovime sellega loomulikult võidelda,» rõhutas Põldma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles