Taastuvenergia Koda: taastuvenergia tasu tuleks tarbijatelt maha võtta

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka Väo soojuselektrijaam saab taastuvenergia toetusi.
Ka Väo soojuselektrijaam saab taastuvenergia toetusi. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Taastuvenergia Koda tervitab omanike keskliidu algatatud petitsiooni taastuvenergia tasude vähendamiseks, ent koja hinnangul on nõutud muudatused kosmeetilised.

Nimelt leiab Taastuvenergia Koda, et tasu tuleks tarbijate arvetelt tervenisti maha võtta. «Olukord, kus riik toetab sadade miljonite eurode ulatuses varjatult põlevkivienergeetikat, samas aga taastuvenergia toetamise kulu jätab tarbija kanda, ei ole aktsepteeritav,» põhjendas koja juht Rene Tammist.

Koja ettepanekul tuleks lõpetada taastuvenergia toetamine tarbijate elektriarvetega ning leida vahendeid muudest allikatest, milleks pakuvad võimalusi 2013. aastal rakenduv heitmekaubanduse kolmas etapp, rohesertifikaatide müük ja Euroopa Liidu struktuurivahendid.

 Taastuvenergia Koda toetab ka Omanike Keskliidu ettepanekut suunata toetusi kodutarbijale näiteks taastuvenergia tootmisseadmete soetamiseks. «Koduomanikud võiksid saada toetust taastuvenergia tootmisseadmete soetamiseks. Hiljutine Kredexi taotlusvoor näitas, et koduomanikel on ülisuur soov paigaldada päikesepaneele, väiketuulikuid või teisi lahendusi,» lisas Tammist.

Pudelikaelaks võib siin koja hinnangul osutuda aga Eesti Energia jaotusvõrgu jäik suhtumine mikrotootmisseadmete võrku lülitamisse. «Seetõttu on väga oluline, et taastuvenergiaühenduste poolseid ettepanekuid tootmisseadmete võrku lülitamise lihtsustamiseks arvestatakse. Vaatame siin ennekõike majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi poole, kust loodame, et vastavad võrgueeskirja muudatusettepanekud juba lähiajal ette valmistatakse,» lausus Tammist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles