Keskerakond teeb taas ettepaneku alandada elektriaktsiisi

Mirjam Mäekivi
, uudistetoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskfraktsiooni esimees Kadri Simson
Keskfraktsiooni esimees Kadri Simson Foto: Peeter Langovits

Keskerakonna fraktsioon algatab täna riigikogus seaduseelnõu eesmärgiga langetada elektrihinnale lisanduvat elektriaktsiisi 4,5 korda Euroopa Liidu kehtestatud minimaalse määrani.

Eelnõu eesmärgiks on leevendada hinnatõusu, mille toob endaga kaasa 2013. aasta üleminek täielikult avatud elektriturule, teatas erakonna pressiesindaja.

Samasugust eelnõu arutas riigikogu Keskerakonna eestvõttel ka mullu sügisel.

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimehe Kadri Simsoni sõnul on viimasel aastal kodukulud hüppeliselt kasvanud ning riik peab leidma võimalusi, kuidas inimestele hinnatõusu leevendada. «Meil on võimalus astuda reaalseid samme inimeste vaesumise tõkestamiseks, langetades elektriaktsiis Euroopa Liidu miinimummäärani, milleks on 1 euro – hetkel on see aga pea 4,5 korda kõrgem.»

Elektriaktsiisi alandamise korral väheneks aktsiisi laekumine riigieelarvesse 24 miljoni euro ulatuses. Samas suureneb elektri hinna tõusu tõttu prognoositavalt käibemaksu laekumine riigieelarvesse 13,5 miljoni euro võrra, edastas erakond.

Eelnõu näeb ette aktsiisi langetamise alates 2013. aasta 1. jaanuarist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles