Isiklik ürdiaed pakub silmarõõmu ja maitseüllatusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Basiilik on läbi aegade välja teeninud maitsetaimede kuninga tiitli, sobides toitudes kokku just juustu, tomati ja küüslauguga.
Basiilik on läbi aegade välja teeninud maitsetaimede kuninga tiitli, sobides toitudes kokku just juustu, tomati ja küüslauguga. Foto: SCANPIX

Aina arvukamalt võetakse omaks rohelist mõtteviisi ja säästlikku elustiili ning hakatakse tegelema potipõllundusega, rajades nn peenraid kas või aknalauale.


Ka kõige parema valgustusega köögi- ja toaaken esitab vähese õhuniiskuse tõttu taimede lühiajaliseks kasvatamiseks mitmeid väljakutseid, nendib aianduskonsultant Eneli Käger, kes ise on proovinud kasvatada aknalaual nii poolpikka kasvuhoonekurki, kibepipart kui ka murulauku.

Esimesed kaks jäid tal üheaastaseks katsetuseks. Saagiks sai aednik kaks kurki ja peoga kibepipra kaunu, ent kuiva õhu tõttu langes pipar kedriklesta küüsi.

«Aga murulauguga läks paremini,» räägib Käger. «Kaevan sügiseti aias suurest (murulaugu)mättast potti istutamiseks paraja tüki – talv läbi saab rohelisi varsi näpistada ja kevaditi, kui sibulad kipuvad käest ära minema, viin nad peenrasse tagasi.»

Pigem silmailuks

Paraku sõltuvad need, kel pole oma aialappi, vaid kaubanduses pakutavast. Aianduskonsultandi hinnangul ei sobi toidupoodides müüdavad, juuripidi toitelahuses võrsunud maitsetaimed aknalaual edasikasvatamiseks, sest neile on keskkonna vahetusest tingitud šokk ellujäämiseks liiga suur. «Edukamalt saavad tubastes tingimustes hakkama pottides ja mullas sirguvad maitsetaimed, kuid nendegi iga tikub lühikeseks jääma,» teab ta.

«Esmalt kaotavad nad oma dekoratiivse välimuse, kui neid maitsenaudinguid ihaldades pidevalt rünnatakse, seepeale hakkavad aga taimed kuiva õhu tõttu kiratsema. Need nn potiürdid kestavad kauem rõdul ja sinna mahub neid ka tunduvalt rohkem. Teisel pool aknaklaasi ongi taimedel mõnusam.»

Rõdule ja terrassile pottidesse-istutuskottidesse pole mõttekas panna porgandit, kaalikat ega kapsast, annab aednik nõu. Erandiks on pilkupüüdvate ja maitsvate pealsetega lehtpeet.

«Sellised piiratud kasvukohad on ennemini lühema kasvuajaga taimedele, millest me kõhtu täis ei söö,» arutleb aednik.

Kartul ämbris on pigem lapsele huvitav, kui et odav võimalus varajaste mugulate saamiseks. Samuti ei panda amplisse maasikaid moosi keetmise eesmärgil ega viljeleta pisikesi potitomateid salatihoidise tegemiseks. «Värske tomati viil või salatileht võileivale on juba isegi saavutus. Aknalaual, rõdul ja terrassil kasvatatakse köögivilja rohkem ikka silmailuks kui kõhutäiteks,» ütleb aianduskonsultant.

Maitsetaimed rõdult

Viimastel aastatel on maailmas moodi läinud nn rohelised seinad. Paljudes linnades ilmestavad korrusmajade (akendeta) fassaade maitsetaimed ja köögiviljad.

«Hakkaja hobiaednik saab rõdule või lodžale taimeseina luues oma oskusi testida,» soovitab Käger. Murulauk, salati-, tipp- ja ka peipsi sibul annavad kastides-pottides rikkalikult rohelisi pealseid. Samuti petersell, salvei, liivatee, rukola, lehtsalat, meliss jt.

Kui nende vahele poetada nn potitomateid ja mõni roosaõieline maasikas, sarvkannike, madalakasvuline ja suureõieline mungalill (nende õied ja seemned annavad paljudele toitudele mõnusat mekki), moodustubki meeleolukas pinnakate, mõtiskleb Käger.

Ta soovitab tomateist eelistada väiksemate viljadega sorte, näiteks «vähemlaiutavaid» ja kiiremini kollaseks-punaseks tõmbuvaid nn viinamarjatomateid.

Tšilli-sõbrad võiksid jätta ruumi ka ühele kibepiprale. Magusat pipart ehk paprikat pole mõtet vähese saagi tõttu potis kasvatada. Vaate piiramiseks on otstarbekad lattuba või lilluba. Viimati mainitu on ka söödav, aga vintske.

Rahulolu garanteeritud

Korteri ürdiaia edenemisel on tähtis osa õige mulla valikul – kes kasutab üksnes kompostmulda, kes sobivat kasvuturvast. Taimi on vaja kindlasti hakata ka väetama. Istikuil on ükskõik, kas kasutatakse mineraalset või looduslikku väetist.

Paraku paistavad pottides kiratsevates ürtides ja köögiviljades (hobi)aedniku eksimused kohe välja, sest juurtel puudub puhvertsoon. Iga läbikuivamine, kuiva mulla väetamine, samuti üleväetamine vms mõjub taimedele hukutavalt.

Osta tuleks kvaliteetseid mineraalväetisi, kus on peale lämmastiku olemas ka teised kasulikud toiteelemendid. Looduslike väetiste eelistajate rõõmuks pakutakse piisavalt laia valikut väetisi. Näiteks tomatipildiga Substral Miracle Gro tomativäetis sobib hästi nii tomatile, maasikale kui ka maitsetaimedele.

«Soosin kasvatuskotte, sest siis pole vaja muretseda potte või teisi mahuteid,» vihjab Käger. «Pealegi seisab kotis muld kauem märg ja haigustekitajatel pole kuigi lihtne tegutseda.» Muide, erinevatele kultuuridele pakutakse sobiva mullasegu ja väetise tagavaraga kotte, jagab aianduskonsultant näpunäiteid.

«Kõik, kes on potipõllundusele käe andnud, teavad, kui hästi maitsevad omakasvatatud ürdid ja salatilisandid ning ka seda, millist rahulolu ja töörõõmu taimedega askeldamine pakub. Proovige järele, saate ka teada,» julgustab Eneli Käger.

Artikkel ilmus Postimehe sisustuseris Eluruum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles