Eesti disain kogub tuntust ja tunnustust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis disainitud lambid.
Eestis disainitud lambid. Foto: Toomas Huik

Viimastel aastatel on teada-tuntud autorite ja disainibüroode Iseasi, Ten Twelve, Keha3, Taikonaut, Seos jt kõrval oma vahva uudisloomega pead tõstnud ka mitu uut ja võimekat noort firmat – MAAST, Derelickt, MOOKI, KO! – ning tooteloojat.


«Rõõmustav on see, et paljud neist on võtnud eesmärgiks oma teenuste ja toodete ekspordi,» kommenteerib Eesti Disainikeskuse kommunikatsioonijuht Maris Takk. «Püüame ekspordiplaanidega disaineritele toeks olla. Esimene pääsuke sel teel on märtsis toimunud 14 Eesti disainibüroo visiit Koreasse, praegu on ettevalmistamisel sel sügisel Berliinis toimuv tekstiili- ja rõivadisainerite ühisüritus ning samuti on Eesti disainerid esindatud Helsingi disaininädalal.»

Koolkonna rajaja

Näiteks valis maailmakuulus disainer Ulf Moritz jaanuaris Hannoveris Euroopa suurimal vaibamessil Domotex 2012 järgmise hooaja trendinäiteks ka Lihulas tegutseva Narma LV newweave-tehnoloogias Kaidi Ploomipuu kavandatud pabervaipade kollektsiooni «Carta». Mullu pärjati Ploomipuu vaip «BOG 4053» maineka Red Dot’i disainiauhinnaga.

«Aasta Tekstiilikunstnik 2011» tiitli pälvinud Mare Kelpmani silmapaistva ja uuendusmeelse loominguga on publik tutvunud arvukatel (tekstiili)väljapanekutel. Muide, aprillis osaleb ta oma töödega Milano disaininädalal grupinäitusel «Stone_Paper_Scissors» .

Otsides aina põnevamaid materjale ja tehnoloogiaid, on Kelpman viinud tekstiilidisaini uuele tasemele. Tunnustuse toonud piltvaibasarja «Lood» tekstiilid on kootud digitaalsetel žakaartelgedel Jaapani päritolu paberlõngast, pehmest puuvillast ja läikivast polüestrist ning seda kõike on miksitud veel erinevate materjalidega. Mare Kelpmani tekstiilistuudios kootud vaibad, kangad jm esitlevad Kelpmani kui uuenduslike ja arukate tekstiilide koolkonna rajajat Eestis.

Mangi uuendusmeelsus

Kodumaiste mööblitootjate seas paistab stiilsete diivanitega silma osaühing Mang. 1990. aastal loodud firmas Tiina Mangi projekteeritud mugavat mööblit leidub lisaks paljudele kodudele Eestis, Lätis, Soomes, Norras, Prantsusmaal ja Iirimaal ka Eesti Vabariigi saatkondades, valitsushoonetes, pankades, aga ka Nokia peahoones, Soome Postis jt asutustes. Nende näidised on täiendanud rahvusvahelistel messidel (Milanos, Kölnis, Kopenhaagenis, Helsingis jm) ka Eesti disaini tutvustavaid kollektsioone.

2008. aastal andis Eesti Sisearhitektide Liidu aastapreemiate žürii Tiina Mangile esemepreemia moodulitest komplekteeritava diivani Black eest. Mangi uusim mudel «Toff» on kaheosaline, pehmepoolne, lopsakas ning pisut mõnusalt kortsus, tepingute ja sissetõmmetega «paksuke». Puhkehetkedel polegi midagi meeldivamat, kui diivanil istudes või lösutades raamatut lugeda, televiisorit vaadata või muusikat kuulata.

Ideest tootmiseni

Mullu täispuitmööblit viljeleva ettevõtte MAAST noored ja ambitsioonikad asutajad, disainerid Tõnis Kalve ja Aap Piho ning tegevjuht Juta Fomina on võtnud sihiks jätkata legendaarse Lutheri vabriku vaimus – et nende projekteeritud lihtsa joonega stiilsed toolid, lauad, riiulid jm kestaksid põlvest põlve. MAASTi mööbel on juba jõudnud kanda kinnitada ka Soomes ja Belgias.

Igapäevaseid asju vajavad kõik. Keraamik Jarõna Ilo musta-valgetriibulised kruusid, kannud, alused ja karbid moodustavad toreda komplekti. Tema käte vahel vormitud anumad on praktilised ja unikaalsed, igaüks natuke omamoodi. «Omamoodi» ongi savisse salvestunud kunstniku käejälg.

Valgest kõrgkuumussavist keraamika on mõeldud igapäevaseks kasutamiseks, sest see on sama tugev ja vastupidav nagu tööstuses toodetud nõud, võimaldades ka nõudepesumasinas pesemist.

Triibuline seeria sai alguse ideest teha esemeid, mida kunstnik tahaks oma kodus kasutada. Katariina Gildi savikojas tegutsev Ilo kavatseb oma väiketiraažis arginõude sarja uute esemetega ka täiendada.

Põhjamaal, kus sügisest kevadeni napib valgust, ei saa keegi ilma valgustiteta. Ruumilabori disaineritel Janno Roosil ja Andres Labil mõlkus mõttes luua dünaamiline valgusti, mis jäljendaks metslooma liikumist. Idee kehastus 2006. aastal põrandalambis Giraf. Mõned aastad hiljem võttis 4ROOM valgusti tootmisse ning nüüd rõõmustavad mustad ja valged «kaelkirjakud» ka tavatarbijaid.

Artikkel ilmus Postimehe sisustuseris Eluruum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles