Tööandjad: toetame töövõime hindamist töövõimetuse hindamise asemel

Sirje Niitra
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalavigastuse puhul säilib osa töövõimest.
Jalavigastuse puhul säilib osa töövõimest. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Tööandjate keskliidu volikogu avaldas toetust valitsuse heaks kiidetud töövõimetuskindlustuse põhimõtetele, millega minnakse töövõimetuse hindamiselt üle töövõime hindamisele.


Tööandjate hinnangul peaks uue kindlustusliigi kehtestamisega kaasnema sotsiaalmaksu määra langetamine, sest reformi tulemusena vähenevad riigi kulutused ajutise ja püsiva töövõimetuse hüvitiste väljamaksmiseks vähemalt 250 miljoni euro võrra. Ettevõtjate ettepanekul võiks selles ulatuses vähendada tööandjate sotsiaalmaksukohustust.

Volikogu kuulas ära ka maksu- ja tolliameti uue juhi Marek Helmi ettekande varimajanduse vähendamise võimalustest. Ettevõtjate hinnangul tuleks varimajanduse piiramiseks kasutada kõiki meetmeid, mis ei tohiks samas koormata ausaid maksumaksjaid.

Varimajanduse vähendamisest saadavate maksulaekumiste arvelt tuleks langetada ettevõtluse maksukoormust. Eeskätt võiks langetada 2009. aastal ajutise meetmena tõstetud käibemaksu. Varimajanduse osakaaluks Eestis hindavad ettevõtjad 10–15 protsenti.

Tööandjate keskliit esindab 1500 Eesti tööandja huve suhetes seadusandliku võimu, täitevvõimu ja ametiühingutega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles