Lugeja: koondamishüvitise võiks välja maksta pärast vanemapuhkuse lõppu

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Tarbija24.ee lugejad ei pea õiglaseks olukorda, kus lapsehoolduspuhkusel viibiva koondatul arvestatakse vanemapalk koondamishüvitise põhjal ümber. Üks lugeja pakkus välja, et koondamishüvitis võidaks välja maksta alles pärast vanemahüvitise lõppemist, mis jätaks inimesele kogu raha alles.



Tarbija24.ee kirjutas kolmapäeval peaagu pooleteiseaastase lapse emast Sille Eralast, kelle töökoht möödunud suvel ettevõtte likvideerimise tõttu koondati ning kes tundis sellega seoses, et vanemapalga ümberarvestamine koondamishüvitise põhjal ei ole õiglane.

Sotsiaalministeerium põhjendab olukorda sellega, et koondamishüvitist käsitletakse maksuseaduste mõttes palgatuluna, mis läheb sotsiaalmaksuga maksustatava töise tuluna vanemahüvitise suuruse vähendamisel arvesse.

Kommentaaridest selgus, et ka lugejad on sama meelt. Näiteks Mall kirjutas, et tema meelest ei ole koondamishüvitis palgatulu ning selle arvelt ei tohiks vanemahüvitist vähendada, kuna lapsega kodus olev vanem ei käinud tööl seda teenimas, vaid see on seadusega ette nähtud vääramatu jõu asjaoludel.

«Kui töötasu kumuleerimine vanemahüvitisega ei ole lubatud, siis hüvitiste kumuleerumine peaks olema lubatud, täpselt nii, nagu praegu on lubatud pensionäridel tööl käia ja kumuleerida töötasu pensioniga,» arvas ta.

Üks lugeja pakkus aga välja teistsuguse lahenduse - et koondamishüvitis makstaks emapalka saavale isikule välja alles pärast emapalga lõppemist.

«Formaalselt ei tohigi emapalga peal olevat inimest koondada - nõusoleku peab andma tööinspektor - seega peaks tööinspektor seadma lisatingimuse, et koondamsihüvitise väljamakse tehakse pärast emapalga lõppu,» arvas ta.

Teine kommeneerija nimega Anu arvas, et seaduste lingvistiline tõlgendamine ei siin asjakohane ning kui vanem on lapsehoolduspuhkusel, on tema töösuhe peatunud, ta ei tööta ega saa mingit palgatulu. Kui ta aga koondatakse tööandja likvideerimise tõttu, siis see ei tähenda Anu sõnul veel töösuhte aktiveerumist.

«Töösuhte taasalustamiseks peab katkestama lapsehoolduspuhkuse. Kui inimene seda ei tee, pole koondamishüvitis mingi palgatulu. Põhimõtteliselt võib seda võtta kui tulevaste perioodide tulu, mille maksaks ettevõte töötajale välja siis, kui ta lapsehoolduspuhkuselt naaseb. Kuna lapsehoolduspuhkuselt naasmise ajaks pole ettevõtet enam likvideerimise tõttu olemas, siis koondatu jaoks ongi see tulevase perioodi tulu, mille tõttu ei tohi vanemahüvitist mingil juhul ümber arvestada,» arvas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles