Viinatootja muretseb idapiiri tagant toodava alkoholi pärast

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva piiripunkt.
Narva piiripunkt. Foto: Liis Treimann

Läti kehtestatud piirangud alkoholi üle piiri toomisel on signaal ka Eestile, et tuleb tõhustada kontrolli üle piiri liikuvate aktsiisikaupade üle ning naaberriikide reeglid piirikaubanduses peaks olema ühesugused, leiab Eesti suuruselt teine alkoholitootja Altia.

Altia Eesti juhatuse liige Kristel Mets ütles, et Lätis kehtib alates 1. jaanuarist 2012 uus kord, mille kohaselt võib eraisik Euroopa Liitu mittekuuluvatest riikidest üle piiri Lätisse tuua maksuvabalt ühe liitri kanget alkoholi nädalas, varasema ühe liitri asemel päevas.

 «Lätist laekunud andmetel ei ole kange alkoholi riiki toomine vähenenud. Samas on Eesti piirivalve andmetel 2012. aasta esimese kolme kuuga Luhamaa piiripunktis suurenenud Läti autode arv ligi 50 protsenti. Lisaks bensiini üleveole kasutavad lätlased Eesti piiril olevaid leebeid piiranguid, et tuua odavat kanget alkoholi, eelkõige viina, Lätisse. Sellise kauba vedajad sõidavad otse Venemaale ning naasevad kodumaale läbi Eesti piiripunkti. Seoses pikema teekonnaga on ka Venemaa maksumärkidega viinade hinnad Läti mustal turul tõusnud,» ütles Mets.

 Mets lisas, et salaviina kanaliteks on kas üle piiri toodud välismaa maksumärkidega või siis kohapeal kokku segatud kange alkohol.  «Maksu- ja tolliameti juurutatavad uued maksumärgid on kvaliteetsemad ja võltsimiskindlamad ning aitavad paremini piirata kohapeal valmiva ebaseadusliku alkoholi levikut, kuid samaaegselt tuleb reguleerida ka piiripunktides toimuvat,» sõnas Mets.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles