Eesti Post võttis maha iga kümnenda kirjakasti

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänavu kevadel võttis Eesti Post maha üle 300 kirjakasti, kuna neisse pandi mõni üksik kiri päevas. Tegelikult soovis postifirma maha võtta veelgi enam kirjakaste, kuid konkurentsiamet selleks luba ei andnud.

«Kuu esimesel kümnel päeval on kirju, sest vanemad inimesed saadavad elektrinäite, aga mida päev edasi, seda vähemaks neid jääb,» rääkis Tallinnas asuva Pirita kandekeskuse logistik Aleksander Šobak kolmapäeva hommikul Piritale ja Meriväljale kirjakaste tühjendama minnes.

Mehe sõnul on nädalaid, kus paari päeva jooksul pole mõnes kirjakastis ühtegi kirja. Rohkem saadetakse kirju ja kaarte loomulikult jõulude ja uue aasta paiku.

Kolmapäeva hommikul oli Merivälja pansionaadis olevas postkastis üks kiri, ligi kilomeeter maad edasi asuva poe seinal olevas kirjakastis oli kolm lahtist postkaarti ning poest omakorda 600 meetri kaugusele jäänud Võra teel olevas kirjakastis ootas tühjendajat üks kiri. «Võib-olla peaksid kirjakastid olema üksteisest kaugemal,» arutles logistik.

Maha taheti võtta 361 kirjakasti

Just kirjade vähesusele viidates taotleski Eesti Post konkurentsiametilt luba vähendada nõutavate kirjakastide arvu 361 võrra. Veebruari lõpus saadi luba 328 kasti mahavõtmiseks.

Konkurentsiameti peaspetsialisti Indrek Ahermaa sõnul ei tähenda nende ameti veebruarikuine otsus, et varsti ei võiks Eesti Post esitada järgmist taotlust kirjakastide eemaldamiseks.

«Kui nad leiavad, et mingit kirjakasti ei kasutata, näiteks kolme kuu jooksul sinna ühtegi kirja ei panda, ja see ei lähe vastuollu määrusega, mille kohaselt igasse valda peab vähemalt üks jääma, sõltumata sellest, kas seda kasutatakse või mitte, siis võivad nad alati uue taotluse teha,» selgitas Ahermaa.

Kirjade arv väheneb

Eesti Posti pressiesindaja Inge Suderi sõnul on kirjakastide arv vähenenud 10 protsendi võrra, sama palju väheneb ka saadetavate kirjade arv.

«Kirjakaste on eemaldatud kohtadest, kus kirju postitati alla ühe kirja tühjenduspäevas,» selgitas pressiesindaja. Samas on Eesti Postil kohustus tühjendada kirjakaste minimaalselt viiel päeval nädalas. Ka on vähekasutatavate kirjakastide tühjendamislogistika kulud kõrged.

«Tühjendamisringi kulud on püsiva iseloomuga, kuna ring tuleb läbida iga tühjendamispäev sõltumata, kas tarbijad on sellel päeval kirju postitanud või mitte,» tunnistas pressiesindaja.

Suderi sõnul analüüsib postiettevõte kirjakastide asukohti ning vajadusel paigutatakse neid ka ümber. Viimasel aastal on kirjakaste lisandunud seoses pakiautomaatide paigaldamisega ehk pakiautomaadid on varustatud kirjakastidega. «Kui kirjakastide paiknemise tihenduse nõuded on antud piirkonnas juba täidetud, siis me uusi kaste kergekäeliselt juurde ei paigalda,» tunnistas pressiesindaja. Ta kinnitas, et tänase päeva seisuga on üle riigi 2810 kirjakasti ja rohkem muudatusi ei ole plaanis teha.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles