Mida tuleks teada amplitaimede kasvatamisest?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Kui tahta varakult õitsevat amplit ehk rippuvat lillepuhma, on ühe populaarsema amplitaime petuunia seemne muldapanemiseks isegi ehk veidi hilja, seda oleks tulnud teha hiljemalt märtsi alguses. Amplisse sobivaid taimi on aga palju ja selle võib kujundada ka ettekasvatatud istikust.


Aianduskeskuse Hansaplant hooajataimede osakonna juhataja Eva Luigas ütles, et klassikalise suurusega amplisse piisab täiesti kolmest taimest. Et aga istikutest kasvaksid lopsakad taimed, tuleb nende otsad aeg-ajalt ära näpistada. Selleks tuleb aedniku sõnul võtta appi loogiline mõtlemine ja vaadata, kuidas taimele kõige parem oleks. Kahe näpistuskoha vahe võiks jääda umbes kolm-neli sentimeetrit.

«Amplid ja suvelilled on siin maailmas selleks, et meeletul kombel õitseda,» rääkis Luigas ja lisas, et sellised õitsevad taimed vajavad äärmiselt palju toitaineid ja vett. Lisaks hoiatas ta, et ampel võib läbi kuivada ka vaid jaheda tuule käes kõlkudes, selleks pole ilmtingimata kuuma päikest vaja.

Läbikuivamise vältimiseks soovitas Luigas kasutada niiskusgeeli. Tema sõnul näeb viimane välja nagu suhkur ja see segatakse kohe alguses kuiva mulla sisse. Samuti võiks kohe lisada pikaajalise suvelilleväetise. Mõnel puhul on aga need kaks juba kokku pandud. Kui aga pikaajalist väetist mitte kasutada, tuleks kastmisveele kindlasti lisada õitsvatele lilledele mõeldud toitaineid.

Praegu saab valida ja välja istutada selliseid lilli, mis kannatavad ka väheseid külmakraade, nagu võõrasemad või sarvkannikesed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles