AUTOMAKSU MÕJU? Inimesed ostavad üha kallimaid autosid

BNS
Copy
Uued autod. Pilt on illustratiivne.
Uued autod. Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala / Scanpix

Bigbanki autolaenuportfelli aprillikuu tehingute analüüsi andmetel on autolaenu abil ostetavate valdavalt kasutatud autode keskmine maksumus aastaga tõusnud pea neljandiku võrra.

Autolaenu keskmine summa kasvas aastaga 23 protsenti, kahe aasta tagusega võrreldes aga 28 protsenti, teatas Bigbank. «Näeme iga päev, et inimeste finantskindlus on kõrge ja uusi investeeringuid isiklikku heaolusse tehakse üha julgemalt,» kommenteeris Bigbanki Eesti juht Jonna Pechter ning lisas, et suuremate laenusummade põhjuseks on osaliselt kindlasti ka üldine hinnatõus.

«Kevadkuud on autoturul alati kõige aktiivsemad, kuid viimase paari nädala hüpe on selgelt erandlik, autoäri tundub minevat väga hästi.»

Viimastel nädalatel on Bigbanki andmetel autolaenu taotluste arv järsult kasvanud ning võrreldes aasta esimeste kuudega koguni kolmekordistunud. «Kevadkuud on autoturul alati kõige aktiivsemad, kuid viimase paari nädala hüpe on selgelt erandlik, autoäri tundub minevat väga hästi,» rääkis Bigbanki juht. Muidugi on tema sõnul ka võimalik, et riiklikult kavandatava automaksu kehtestamise eel tahavad inimesed enne järjekordset uute ja ka kasutatud autode hinnatõusu oma ostud ära teha.

Pechteri hinnangul on autolaenu populaarsuse kiire kasvu taga ka euribori jätkuv kasv. «Autolaenu intress on fikseeritud, mistõttu euribori tõus makseid ei mõjuta ja samas on tänase euribori taseme juures autolaenu intress ise igati konkurentsis. Kuna kasutatud auto laenuga ostmine käib kiiresti ja sõiduk läheb inimese omandusse, siis saab sellega tehinguid teha ka laenuperioodi jooksul. Lisaks saab omanik ise otsustada, kas soovib eraldi sõlmida kaskokindlustuse või mitte, pank seda ei nõua,» loetles Pechter võimalikke autolaenu populaarsuse kiire kasvu põhjuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles