Postimehe ostukorv: säilivust lõpetav odav või on jõudnud poodi (1)

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Toodete hinnad erinevad erinevate poodide ostukorvide lõikes oluliselt.
Toodete hinnad erinevad erinevate poodide ostukorvide lõikes oluliselt. Foto: Arvo Meeks

Võrreldes möödunud kuuga on Postimehe ostukorvi hind eri kauplusekettides liikunud vastassuunaliselt: osas on toimunud odavnemine, teistes kallinemine ja kaks poeketti on säilitanud sama hinna. Toodete hindades on aga olulised vahed.

Möödunud kuul sai Postimees soodsaima ostukorvi kokku Maximast, kus selle hind jäi ainsana alla 70 euro. Igal pool mujal maksis ostukorv üle 70 euro, e-Selveris ja Coopis aga üle 80 euro.

Sel kuul on hinnaliider vahetunud ja ainsa alla 70 euro jääva toidukorvi saab koju viia teisest kaupluseketist. Selleks jaeketiks on e-Prisma, kus toidukorv maksis 67 senti alla 70 euro. Kuu varem oli sama ostukorvi eest tulnud e-Prismale maksta 71 eurot ja 11 senti.

Kui möödunud kuul ja ka varasematel kuudel oli odavama hinna pakkujate esikolmikus, kui mitte lausa esikohal odavmüüja Lidl, siis seekord me teda esikolmikust ei leia. Lidli ostukorvi hind on märkimisväärselt tõusnud ja seda peamiselt ühe toote tõttu – varem tuntud odavat kohvi seekord poeriiulil ei olnud ja saadaoleva kohvi hind kergitas oluliselt Lidli ostukorvi hinda. Seda isegi vaatamata odavale võile. Tõsi, selle või säilivusaeg saab läbi juba ülehomme ja seetõttu oli arusaadav, mis taolise odava hinna tingis.

 

Grossi Toidupoe ostukorv mahtus seekord samuti kolme odavama sekka, olles siiski üle nelja euro kallim kui Prisma oma.

Muidu hinnakalliduse tipus olevad e-Selver, Coop ja e-Rimi olid võrreldes kuutagusega ostukorvi hinda alandanud: esimene 1,32, teine 3,15 ja kolmas 3,68 euro võrra. Barbora ja Grossi toidupoe hinnad olid eelmise kuuga võrreldes sisuliselt muutumatud.

Odav või jõudis poodi

Piimatöösturite lattu toodetud ja säilimistähtajale lähenev või on lõpuks jõudnud meie poelettidele ja see on toonud kaasa või kilohinna märkimisväärse languse. Odavaim või maksab 5,25 eurot kilo ja seda pakub e-Prisma. Lidlis on hind 5,75 ja Grossi poes 5,94 eurot kilost. Võrdluseks: Selveris on või hind 8,45 eurot ning teisteski poodides on see rohkem või vähem üle seitsme euro kilo.

Nagu märgitud, siis Lidli või säilivusaeg saab täis 12. mail ehk ülehomme, Grossi poes kuu aja pärast, Prisma aga ei kajasta oma e-poes toote säilivusaegu üldse.

Porgandi hinnavahe eri poodide lõikes samuti väga suur: e-Selveris ja Barboras küsitakse kilo eest 1,49 eurot, samas kui e-Rimis ja e-Prismas saab sama koguse porgandit 79 sendi eest. Broilerifilee hinnakäärid ulatuvad kahe euroni, sea kaelakarbonaad aga kolme euroni kilost. Viineri hinnad erinevad samuti kahe euro ehk 50 protsendi ulatuses.

 

Postimehe ostukorvi hinnavõrdluses lähtutakse kõige soodsamast hinnast ja kauba saadavusest võrdluse hetkel. Kui odava hinnaga kaup on otsas, arvestatakse ostukorvi hinnalt järgmine sarnane toode. E-poodide hinnad on võetud kõigist poodidest kindlal ajahetkel ja jooksvaid muudatusi tagantjärgi ei arvestata. Hinnavõrdluses on arvesse võetud ka sooduspakkumisi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles