Hädaolukorra eksperiment: Nõmme linnaosa veevarustusega tehakse katse (1)

PM Majandus
Copy
Tallinna Vee hoone Paljassaares.
Tallinna Vee hoone Paljassaares. Foto: Sander Ilvest / Postimees / Scanpix

AS Tallinna Vesi viib teispäeval, 28. märtsil Nõmme linnaosa veevarustuse 12 tunniks üle Ülemiste veepuhastusjaama joogiveele. Katsetuse eesmärgiks on kaardistada Nõmme elanike veevarustuse tagamise võimalused juhuks, kui linnaosa tabab ulatuslik elektrikatkestus ning puurkaevpumplad ei saa enam inimesi ning ettevõtteid veega varustada.

28. märtsil alates kella 9 viiakse Nõmme linnaosa veevarustus osaliselt Ülemiste veepuhastusjaamas puhastatud pinnavee toitele. Kuigi katsetus kestab vaid 12 tundi, võib selle mõju olla veevõrgus tuntav kuni ööpäev.

Veevarustus katsetuse ajal ei katke. Küll aga võib veesuuna muutumine ja surve mõningane kõikumine ajutiselt mõjutada joogivee hägusust.

Kuna Ülemiste veepuhastusjaama joogivesi sisaldab väikses koguses kloori, siis võib 28. märtsil olla kraanist tuleval veel kloori lõhn. AS Tallinna Vesi kinnitab, et veele lisatav kloori kogus (jääkkloori sisaldus < 0,5 mg/l) on tervisele ohutu ja seda vett võib jätkuvalt tarbida otse kraanist nii joogiks kui ka söögi valmistamiseks. Terviseamet on katsetuse kooskõlastanud ning nende hinnangul ühtegi riski inimese tervisele ei ole.

Hädaolukorra eksperimendi lõppedes viiakse Nõmme linnaosa veevarustus tagasi puurkaevpumplatest pärineva joogivee toitele ning veevõrgus taastub endine olukord.

Miks katsetus on vajalik?

Elutähtsa teenuse osutajana peab ASil Tallinna Vesi olema toimepidevuse plaan olukorraks, kui midagi juhtub põhjaveega või pinnaveest toodetud joogiveega. Seetõttu mängitakse selle katsetuse käigus läbi erinevad stsenaariumid osalise ja täieliku elektrikatkestuse puhuks. 

Kui enne või 24 tundi pärast katsetusi on veevarustus häiritud, siis palub Tallinna Vesi sellest teada anda avariitelefonil 626 2400.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles