Nõo Lihatööstus: sealiha hind tõuseb kevadel

BNS
Copy
Nõo Lihatööstuse tegevjuht Ragnar Loova
Nõo Lihatööstuse tegevjuht Ragnar Loova Foto: Vallo Kruuser

Nõo Lihatööstuse tegevjuhi Ragnar Loova sõnul on sealiha hind tavapärasest või oodatust vähemalt 40 protsenti kõrgem ja aprilliks prognoositakse veelgi tõusu.

«Tavapäraselt on sesoonne tõus just kevadkuudel, kuid sel aastal algas hinnaralli üllatuslikult vara ning lõppu ei julge keegi lubada,» nentis Loova. Hinnatõusu taga on tema sõnul peamiselt vähene pakkumine, kõrged sööda- ja energiahinnad ning tööjõukulud ja tootjate jaoks ahvatlevamate hindadega eksportturud, mis tõstavad omakorda ka kohalikke hindu.

Lihaturgu mõjutavad Loova sõnul kolm faktorit: jätkuvad kõrged sisendhinnad, endiselt raskendatud eri sisendite kättesaadavus ning nii Euroopas kui ka Ameerikas vähenenud tootmismahud.

Loova tõi välja, et Euroopa lihaturu maht on langenud juba 2021. aastast ning eelmisel aastal vähenes kogumaht viis protsenti. «Seejuures oli Ühendkuningriigis tootmismahu langus 15 protsenti, Poolas 7, Saksamaal ja Taanis 10 protsenti. Näiteks Taani on paljuski just ekspordile keskendunud, kuid väiksema nõudluse tõttu vähendati kohe ka tootmist,» kommenteeris Nõo Lihatööstuse tegevjuht.

Hispaania on Euroopa kasvumootor

«Huvitav on ka Prantsusmaa näide, kus farmerite keskmine vanus on väga kõrge ja paljud tegijad suunduvad pensionile, noorem põlvkond pole aga loomakasvatusest huvitatud ja tootmine väheneb. Euroopa kasvumootor on praegu vaid Hispaania ja nende stabiilselt püsiv tootmismaht hoiab ka Euroopa Liidu turgu veel suuremast langusest,» lisas Loova.

Veiseliha maailmaturu hind on tema sõnul sealiha omast pisut stabiilsem, eelmise aasta ja selle aasta alguse langus on ühe protsendi juures. Paljuski mõjutab Loova sõnul pakkumist USA, kes on oma karja uuendamas ja tingib lihaloomade defitsiidi. See tsükkel võib kesta veel mõne aasta.

«Tarbijakäitumises oli 2021. aasta algul näha suurt tõusu, mis oli peamiselt tingitud Covidiga seonduvast, kui inimesed ei käinud enam väljas söömas ja kogu toit tarbiti kodus. 2022. aastal olukord taastus, kuid selle aasta alguses on märgata tarbmise langust. Osaliselt on selle põhjuseks tavapärane üleküllastus pärast jõule, samuti hindade hüppeline tõus. Näha on ka töödeldud lihatoodete – vorstid, viinerid, sardellid, singid – mahu kasvu, sest need on soodsamad,» lisas Loova.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles