Toiduliidu juht: pole aus panna inimesi jõuga välismaiseid tooteid ostma (2)

Aimur-Jaan Keskel
, majandusajakirjanik
Copy
Kalalett. Pilt on illustratiivne.
Kalalett. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees / Scanpix

Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp ütles Vikerraadios, et kauplused võiksid müüa senisest rohkem kodumaiseid toidutooteid. Kaupmeeste Liidu teatel on ligi pool Eestis müüdavast toidukaubast kodumaist päritolu.

Potisepp lausus, et tarbijatel võiks olla rohkem valikus kodumaised tooteid. «Minu meelest pole päris aus panna Eesti inimesi lihtsalt jõuga ostma importtooteid,» ütles Potisepp. Ta selgitas, et tarbijad soovivad valida, kas nad ostavad odavamat Poola toodangut või kallimat Eesti oma. Selleks et valikut oleks võimalik teha, peavad lettidel olema mõlemad.

Eesti Kaupmeeste Liidu tegevjuht Nele Peil kommenteeris Postimehele, et kategooriates, kus Eestis kodumaine tootmine on tugev, on Eesti toodete osakaal püsivalt 80-100 protsendi vahel. Näiteks kodumaine piim moodustab 91 protsenti poepiimast. Juustu puhul on kõnealune näitaja 79 protsenti ja jäätise puhul 71 protsenti.

«Nendes kategooriates, kus ei ole tugevat kodumaist pakkumist, on eestimaiste toodete osakaal väiksem. Ma arvan, et keskmiselt kõigis toodetes on eestimaise osakaal umbes pool erinevates jaekettides,» kommenteeris Peil. Kaupmeeste Liidu aruande kohaselt on Eesti päritolu kauba osakaal üle 50 protsendi, kuid täpset arvu aruandes pole.

Kõige suurem välismaise kauba osakaal on eelmise aasta detsembris avaldatud andmetel küpsistel (79 protsenti välismaa päritolu kaupa), värskel kalal (72 protsenti) ja kaerahelvestel (69 protsenti).

Tema sõnul on eestimaise kauba osakaal võrdlemisi stabiilne olnud viimased kolm aastat. Osas kategooriates on see veidi tõusnud, teistes veidi langenud.

Suurim kohaliku toidukauba osatähtsus jaekettide käibes oli lõppenud aastal Coopis, järgnesid Selver ja Rimi.

Hoolimata energiahindade langusest ei hakka toiduhinnad alanema

«Kiireid hinnalangusi Eestis oodata ei ole,» ütles toiduliidu juht Potisepp. Põhjus on põhitoorainete, näiteks teravilja ostulepingud, mis on sõlmitud sügisel, kui toorainete hinnad olid väga kõrged. Samas ei usu Potisepp, et hinnad veel palju tõusevad, kuna toorainete hind enam nii kiiresti ei tõuse.

Kuna talv on olnud pehme, on toimunud elektri- ja gaasihinna langus, mis annab lootust, et toodete toorainehinnad hakkavad langema.

Potisepa sõnul on mitmed toiduliidus olevad ettevõtted investeerinud gaasikütet võimaldavatesse seadmetesse, et tulevikus vähendada tootmiskulusid. Kuid investeeringuid on praegu keeruline teha, sest Eesti tootjate kasumid on üldjuhul väiksed.

Eesti Toiduainetööstuse Liit on mittetulundusühing, mis toimib peamiselt Eesti toiduainetööstuse ettevõtete ja erialaliitude katusorganisatsioonina. Ühingu eesmärk on liidu liikmete huvide kaitsmine. Eesti Toiduainetööstuse Liitu kuulub 64 ettevõtet, tuntumad neist on Leibur ja A. le Coq.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles