Mida tähendavad elektritarbimisega seotud mõisted? (1)

PM Majandus
Copy
Elektri tarbimine.
Elektri tarbimine. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees / Scanpix

Seoses elektrikriisi ja elektrihindadega on hulk mõisted, mida tasub tunda. Kas sina tead, mida tähendab kilovatt-tund, energiatõhusus ja tarbimise juhtimine.

Kilovatt-tund

KWh ehk kilovatt-tund on mõõtühik seadme energiatarbimise mahu mõõtmiseks teatud ajaperioodi vältel. Kilovatt-tunni arvutamiseks tuleb kindlaks määrata seadme energiatarbimine, mida mõõdetakse vattides (W) ja seadme kasutamise aeg, mida mõõdetakse tundides. Seadme energiatarbimist on võimalik leida tema kasutusjuhendist või seadme enda pealt. Alternatiiv on kasutada energiamõõtjat või internetist leitavat energiakasutuse kalkulaatorit.

Elektritarbimise mahu arvutamiseks tuleb vattide arv korrutada tundide arvuga ning jagada saadud arv tuhandega. Näiteks kui 100 vatine lambipirn oli kasutusel 10 tundi, on energiatarbimine 1 kWh. Keskmise suurusega majapidamine tarbib aastas keskeltläbi 2500–5000 kilovatt-tundi elektrienergiat.

1 megavatt-tund (MWh) võrdub 1000 kilovatt-tundi (kWh).

Energiatõhusus ja energiamärgised

Elektritarbimise vähendamiseks ja kulude kokkuhoiuks on olulised mõisted energiatõhusus ning energiamärgised. Energiatõhusus näitab, kui efektiivselt seade või toode muundab energia kasulikuks tööks. Seda mõõdetakse energiahulga järgi, mida seade tarbib võrreldes tehtava tööga. Mida tõhusam toode, seda vähem energiat kulub ülesande täitmiseks.

Energiamärgistus on aga abimees energiatõhususe määramisel. Energiamärgistuse puhul on Euroopa Liidus võetud kasutusele süsteem Ast kuni Gni, millest A tähistab kõige tõhusamat energiaklassi ning G ebatõhusaimat. Näiteks võib C ja F energiamärgistusega külmikute aastane energiatarbimise vahe olla üle 110 kWh, mis võrdub elektriarvel 20-eurose hinnaerinevusega. Energiamärgistus on tavaliselt juurde lisatud lampidele, soojenditele, külmkappidele, pesumasinatele, kliimaseadmetele, kuvaritele, köögiseadmetele ja rehvidele.

Samuti on võimalik tellida koju ekspert, kes teeb ülevaate terve majapidamise tegelikust elektritarbimisest ning annab vastava energiamärgise. Eluaset müües või rentides on energiamärgise määramine kohustuslik, kui ostja või üürnik seda soovib.

Tarbimise juhtimine

Palju on teemaks elektri tootmine, ent sama olulist rolli mängib ka tarbimine, mida on võimalik ühel või teisel viisil juhtida. Tarbimise juhtimise suurim eesmärk on vähendada tipptundidel elektrienergia tarbimist, et hoida elektrivõrk kogu riigis stabiilsem.

Börsipaketil olijatel on võimalik langetada oma elektriarveid tarbimise juhtimisega. Elektrienergia juhtimisega saavad kõik ise aktiivselt majapidamises tegeleda, lülitades pesumasina hoopis öötundidel käima või tõmmates ebavajalikud elektrijuhtmed seinast. Ent müügil on ka mitmesugused alternatiivid, mis aitavad elektritarbimist juhtida.

Majapidamiste elektrienergia probleemiga tegeleva ettevõtte Futugrid asutaja Leino Schnur räägib, et Eestis on palju majapidamisi, kuhu pole võimalik sisse ehitada nutikodu süsteemi, mistõttu pole võimalik nende automaatne tarbimise juhtimine: näiteks nende väljatöötatud Futupistik saab aidata tarbijal elektrienergiat automaatselt juhtida kallima hinna pealt madalama peale ja vähendada tiputundide tarbimist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles