Tervise Arengu Instituut: lobistid räägivad, et e-sigaretid päästavad elusid

Aimur-Jaan Keskel
, majandusajakirjanik
Copy
E-sigaretid. Pilt on illustratiivne.
E-sigaretid. Pilt on illustratiivne. Foto: Olena Bohovyk / Pexels

Tervise Arengu Instituudi (TAI) alkoholi ja tubakavaldkonna juht Anneli Sammel ütles Vikerraadiole, et e-sigareti müüjad on suutnud luua kuvandi, et e-sigaretid on tavasigarettidele tervislikum alternatiiv.

«Meil on väga tugev e-sigarettide lobistide grupp, kes seisab selle eest, et hoida ärilist vabadust. Nad räägivad väga kõvahäälselt sellest, et need on tooted, mis päästavad elusid,» ütles Sammel raadioeetris. Sellist infot kuuldes soovitab Sammel mõelda, kust teave pärineb. Kui see info tuleb e-sigareti müüjatelt, siis peaks olema selle suhtes kriitiline ja uurima allikaid, mis pakuvad teaduspõhist infot.

Sammeli sõnul ei saa kindlasti väita, et e-sigaretid on ohutud. «Seal on sees piisavalt selliseid aineid, mis on organismile mürgised.» E-sigaretivedelik sisaldab näiteks atsetooni, mida kasutatakse küünelaki eemaldamiseks.

TAI esindaja ütles, et e-sigaretid sisaldavad vähki tekitavaid aineid. Tema sõnul on vaieldav, kui suur on nende ainete kogus e-sigarettides, sest e-sigareti vedelikke on turul tuhandeid.

«Praegu kasvab peale uus põlvkond nikotiinitarvitajaid, kes pole isegi sigaretti proovinud, vaid lähevadki otse nende toodete peale üle.»

Anneli Sammel

Sigaretid on kauplustes viimastel aastatel kinnistes kappides, kus need pole kliendile nähtavad, kuid e-sigarettidele sarnast nõuet ei ole. Sammel pooldab seaduste ühtlustamist, et ka e-sigarettide presenteerimisele kaupluses kehtiksid samasugused nõuded nagu tavasigarettide puhul. Ta põhjendas seda faktiga, et mõlemas tootes on nikotiini. «Nikotiin pole mingisugune ohutu aine,» lausus Sammel.

Kuidas lastele ohtudest rääkida?

Sammeli hinnangul on e-sigaretid eriti ohtlikud lastele. «Praegu kasvab peale uus põlvkond nikotiinitarvitajaid, kes pole isegi sigaretti proovinud, vaid lähevadki otse nende toodete peale üle,» ütles ta.

Sammel soovitas lapsevanematel rääkida e-sigarettidega seotud ohtudest juba enne kooli. Näiteks küsida lapselt, millist infot ja kust on ta nende kohta kuulnud.

Ta lisas, et juhul, kui lapsevanemal on kahtlus, et laps tarvitab e-sigaretti, tuleks talle selgitada, et nikotiin on uimasti ja närvimürk, mis võib tekitada meeleoluhäireid. Lapsed ei pruugi aru saada sõltuvuse tekkimisest ja nad ei mõtle südamehaigustele, mida suitsetamine võib hiljem põhjustada. Seega ei pea Sammel mõistlikuks lapsevanemal alustada lapsega vestlust suitsetamise kahjulikkuse teemal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles