Elekter odavneb ⟩ Milliseid elektripakette müüjad praegu turul pakuvad?

Erkki Erilaid
Copy
Elektri börsihind võib päeva jooksul tublisti kõikuda.
Elektri börsihind võib päeva jooksul tublisti kõikuda. Foto: Konstantin Sednev

Elektri börsihind on viimastel nädalatel olnud tublisti odavam kui universaalteenus, seega on taas põhjust kaaluda paketivahetust. Uurisime portaali elektrihind.ee abiga, milliseid elektripakette müüjad praegu turul pakuvad.

Jaanuari esimeses pooles on elektri börsihind olnud keskmiselt kolmandiku võrra odavam kui eelmisel aastal samal ajal. Elektri viimase kolme nädala keskmine börsihind on vaid 8,4 senti kilovatt-tunni (kWh) eest, mis on pea kaks korda odavam kui universaalteenus. Viimastel päevadel on elektri hind siiski kerkinud ja maksab näiteks neljapäeval 13,7 senti kWh, kuid ka see jääb alla universaalteenuse hinnale, mis on praegu 15,4 senti kWh (ilma käibemaksuta).

Kui elektrifutuuride tänaseid hindu vaadata, siis veebruaris võiks meie piirkonnas olla elektri hind umbes 12 s/kWh, pärast mida hakkavad hinnad alanema ja jäävad suvekuudel 6–8 sendi kanti kilovatt-tunni eest. Paraku võivad hinnad börsil kiiresti muutuda ja ekspertide arvates jäävad need alanud aastal väga kõikuvaks ja raskesti ennustatavaks.

Lisaks tuleb arvestada, et kuni märtsi lõpuni kompenseerib riik kodutarbijale kuni 5 senti hinnast, mis ületab 8 senti kilovatt-tunni kohta. Ehk kui börsihind on alla 13 s/kWh, siis hakkab toetus vähenema, mis kärbib börsipaketi valikuga kaasnevat võimalikku võitu. Seega ei tasu vähemasti enne talvekülmade lõppu universaalteenusest uisapäisa loobuda ja paketivahetust tuleb vastavalt oma tarbimisprofiilile põhjalikult kaaluda.

Paketivahetust tuleb põhjalikult kaaluda

Võrdle grupi portaalide juht Birgit Jõgeva sõnul sõltuvad elektri- ja gaasihinnad suuresti ilmast ja poliitilisest olukorrast maailmas. «Nende samade faktorite pärast on raske ennustada, milliseks kujunevad hinnad tulevikus,» märkis Jõgeva. «Lisaks on elektri- ja gaasimüüjatel erinevad hinnastamisstrateegiad.»

Kodutarbijatel on tema hinnangul praegu aga mõttekas võrrelda turul pakutavaid pakette ning teha valik vastavalt oma tarbimisharjumustele ja finantsvõimekusele.

Võrdlusportaal Elektrihind.ee hindab Eesti suurimate elektrimüüjate peamisi pakette võttes aluseks eesti leibkonna keskmise aastase elektrienergia tarbimise, mis on statistikaameti andmetel korteris elavate leibkondade puhul 3464 kWh.

«Kuna elektriarvele lisanduvad ka muud tasud, siis adekvaatse ülevaate saamiseks ja kliendi reaalse kulu hindamiseks arvestatakse erinevate pakettide võrdlusel lisaks käibemaksu, fikseeritud kuutasu, marginaali ja muude kõrvalkuludega,» kirjeldas Jõgeva.

Universaalteenuse paketid

Universaalteenuse pakettide hindades pole nende turule tuleku algusest pakkujate lõikes muutusi olnud. Hinnakonkurents on tihe: kalleima ja soodsaima paketi vahe on 16. jaanuari seisuga kõigest 2,67 protsenti. Soodsaim pakett on Eesti Gaasil keskmise ühikuhinnaga 19,83 s/kWh ja kalleim Elektrumil, 20,36 s/kWh.

Börsipaketid

Börsipakettide puhul on peamiste tavalise tootmisviisiga pakettide hinnavahe odavaima ja kalleima vahel 4,72 protsenti. Praegu on soodsaim börsipakett VKG Elektrivõrkudel keskmise ühikuhinnaga 26,72 s/kWh, üks kõrgemaid hindu on Eesti Energial 27,98 s/kWh. «Siinkohal juhime tähelepanu, et turul pakutakse veelgi kalleimaid pakette sõltuvalt tootmisviisist, ühisarve tellimisest ja muudest lisatasudest,» lisas Jõgeva.

Kuigi esitatud andmete põhjal on soodsaima universaalteenuse ja soodsaima börsipaketi vahe ligi 35 protsenti börsielektri kahjuks, peab klient arvestama, et lõplik hind sõltub päevase ja öise tarbimise osakaalust. 

Börsielektrile naasmist on rohkem põhjust kaaluda neil, kellel tarbimine suurem ja võimalik oma tarbimist ajatada soodsama hinnaga tundidele.

Fikseeritud hinnaga paketid

Kliendid, kelle igakuised rahalised võimalused pole nii paindlikud, vaatavad Jõgeva sõnul ka fikseeritud pakettide suunas. Kuigi universaalteenus loodi eesmärgiga maandada elektrihinna kõikumisest tulenevaid riske tarbijale, pole see praegu soodsaim teenus turul. «Alates sügisest, mil kõrgeim fikseeritud paketi keskmine ühikuhind oli 54,99 s/kWh, on hinnad olnud langustrendis,» lausus Jõgeva. Katkestamistasuta fikseeritud pakettide hinnad on soodsamad sõltuvalt elektrimüüjast 69–165 protsenti ja katkestamistasuga pakettidel keskmiselt 40 protsenti.

Tänaseks on soodsaima ühikuhinnaga pakett Eesti keskmise leibkonna jaoks 220 Energia tähtajaline fikseeritud pakett (84 kuud, 15,4 s/kWh). «Siinkohal toome taaskord välja, et fikseeritud pakettide võrdlemisel peab klient lähtuma enda aastasest energiakulust ja tarbimisharjumustest,» rõhutas Jõgeva. Lisaks tuleb silmas pidada, et kui enamiku pakettide puhul on võimalik uuele paketile üle minna lisakulusid kandmata iga 30 päeva järel, siis katkestamistasuga fikseeritud pakettide korral peab arvestama trahviga lepingu ennetähtaegsel lõpetamisel. Trahvid varieeruvad erinevate pakettide raames 375 eurost 4872 euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles