Disainer Reet Aus: odavam on osta üks kallis asi, kui kümme soodsat

Aimur-Jaan Keskel
, majandusajakirjanik
Copy
Kasutatud asjade kauplus. Pilt on illustratiivne.
Kasutatud asjade kauplus. Pilt on illustratiivne. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja / Scanpix

Tartu Ülikooli vabade kunstide professor ja disainer Reet Aus ütles Vikerraadiole, et inimesed võiksid vältida kiirmoe riiete ostmist ja eelistada kvaliteetseid kasutatud rõivaid.

Ausi sõnul on taaskasutus elustiili küsimus. Sageli inimesed küll räägivad säästlikust eluviisist, kuid ei rakenda seda oma igapäevastes tarbimisharjumustes.

Aus soovitab riiete ostmisel külastada kasutatud riiete poode, kust võib leida asju, mis on olnud kallihinnalised ja on siiani kvaliteetsed.

«Odavus tuleb kvaliteedi ja töötajate heaolu arvelt.»

Reet Aus

Kiirmoodi soovitab Aus igal juhul vältida. «Tunduvalt odavam on osta üks kallis asi, kui kümme odavat asja,» ütles Aus. «Odavus tuleb kvaliteedi ja töötajate heaolu arvelt,» selgitas ta. See on tema sõnul ka põhjus, mis Euroopas enam üldjuhul riideid ei toodeta ning tootmine on kolinud Aasiasse.

Ausi sõnul saab taaskasutus järjest rohkem kõnepinda ja see pole enam vaid fanaatikute jututeema. Samas müüakse kiirmoe rõivaid ikka veel palju ning ringdisaniga tegelevaid ettevõtjaid, kes rõivaid taaskasutavad, on endiselt vähe.

Tema hinnangul ei räägita taaskasutusest ja ületarbimisest kooliõpilastele piisavalt, kuna teema on ebamugav. Sellest võiks rääkida juba seitsmenda klassi ühiskonnaõpetuse tunnis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles