Suurem osa sinu edust sõltub ühest oskusest, mis on ühtlasi noorte nõrkuseks

PM Majandus
Copy
Tööintervjuu.
Tööintervjuu. Foto: Antonio Guillen Fernández / PantherMedia / Scanpix

35-aastaselt ennetähtaegselt pensionile jäänud isetehtud miljonär Steve Adcock jagab kõige olulisemat oskust, mida on vaja, et olla elus rikas ja edukas.

Steve Adcocki sõnul on 90 protsenti karjääri alguses saavutatud edust tingitud oskusest tööintervjuudel silma paista. 

Tööintervjuu võib olla stressirohke ja hirmutav kogemus, eriti nooremate tööotsijate puhul, kellel ei pruugi olla nii palju erialast töökogemust kui nende vanematel kolleegidel.

Siiski on tööintervjuu edukas läbimine karjääri edukuse seisukohalt väga oluline, sest see võib avada uksed uutele võimalustele ja aidata luua tugeva aluse tulevaseks tööalaseks arenguks.

14-aastase tööstaažiga ja enam kui 100 töövestluse kogemusega pensionile jäänud tehnoloogiaprofessionaal Steve Adcock jagas CNBC-le oma viit peamist reeglit, kuidas tööintervjuul edukalt esineda:

Adcocki esimene reegel on, et ei ole olemas sellist asja nagu liigne riietus. Alati tuleb riietuda professionaalselt, sest ebasobiv riietus võib anda edasi halba otsustusvõimet ja hoolimatust. Samuti soovitab ta kandidaatidel võtta kaasa märkmik ja pliiats, et jätta organiseeritud ja ettevalmistatud mulje.

Teiseks soovitab Adcock kandidaatidel olla intervjuu käigus aus oma nõrkuste suhtes. Selle asemel, et püüda oma puudusi varjata, soovitab Adcock neid avalikult arutada ja kirjeldada, milliseid samme olete astunud, et neid valdkondi parandada. See näitab eneseteadlikkust ja probleemide lahendamise oskust, mida tööandjad kõrgelt hindavad.

Järgmise reeglina võiks intervjueeritav rõhutada oma unikaalseid probleemilahendamisoskusi. Seda saab teha näiteks rääkides sellest, millal olete kasutanud tavapäraste probleemide lahendamiseks ebatavalisi lahendusi, või kirjeldades, kuidas olete ebaõnnestumistega toime tulnud ja neist taastunud.

Neljanda reeglina oleks hea, kui suudaksite esitada intervjuu lõpus vähemalt kaks küsimust. See ei näita mitte ainult seda, et olete töö ja ettevõtte vastu huvitatud, vaid näitab ka teie kasvu mõtteviisi ja soovi olla meeskonnale kohe väärtuslik.

Lõpetuseks soovitab Adcock intervjuul näiteks jutustada kaasahaaravaid lugusid, mis peaksid olema meeldejäävad, huvipakkuvad ja tekitama kuulajas mingisuguseid emotsioone. Näiteks oma kõige meeldejäävamate töökogemuste jagamine võib aidata teil silma paista ja muuta intervjuu protsessi kõigile asjaosalistele meeldivamaks. Võib-olla on selleks mõni ootamatu juhtum, mis aitas teil kliendi saada. Või kuidas te kasutasite huumorit, et päästa oma ettevõte piinlikkusest.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles