Elektriboileri kasutajad jagavad säästunippe

PM Majandus
Copy
Elektriboiler
Elektriboiler Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees / Scanpix

Ligi 200 000 Eesti majapidamisel on kodus elektriboiler, mis on jäänud sinna korteri valmimisest. See kütteseade on üks suuremad elektrikulu tekitajad. Kaks boileriomanikku Taavi Hirtentreu ja Inga Parve avavad, kuidas on elektriline veeboiler muutnud nende tarbimisharjumusi ning millele tuleks tähelepanu pöörata elektritarbimise tipuhindadel.

Börsipaketil olev Parve pole elektriboileri valikut ise teinud, vaid on otsustanud jätkata eelmise korteriomaniku seadmega. Tema sõnul on boiler aga omaette murekoht, kuna hindadel tuleb silma peal hoida. See on aga vastuolus nii Parve sportliku elustiiliga, mis nõuab suuremat pesumasina ja duši kasutamist, ning huviga toidutegemise vastu, kus nii ahju kui ka pliidi kasutamine käib igapäevaelu juurde.

«Kuigi energiakriis on vastuolus mu hobide ja vaba aja tegemistega, proovin siiski leida tasakaalu tarbimise ning meelepäraste tegevuste vahel,» on Parve optimistlik.

Hirtentreu on universaalteenusel ja võtnud eelneva positiivse kogemuse põhjal endale kahe mahutiga elektriboileri. Ta tunnistab, et ainuüksi boilerist tingitud küttekulud pole tema elustiili muutnud, kuid ta on energiakriisi tõttu kaalunud muude koduseadmetega seotud ümberkorralduste tegemist.

«Pakkusin perele panna pesumasin ja kuivati öösel tööle, mil hind on soodsam, kuid tekkinud müra oleks hilistel õhtutundidel tekitanud perel ja naabritel pigem pahameelt, mistõttu jäi otsus tegemata,» jagab Hirtentreu oma kogemust.

Sääst algab poes kodumasinaid valides

Kodutehnika ostmise puhul tunnistab Hirtentreu, et on ajaga teadlikumaks muutunud ja nooremas eas olid prioriteedid teistsugused. «See oli elufaas, kus soodne hind oli kõige tähtsam, kuid praegu olen nõus sobivasse tootesse rohkem investeerima,» rääkis Hirtentreu, kes peab esmatähtsaks funktsionaalsust, targa kodu integratsioonivõimalust ja nutielementide olemasolu.

Parve nõustub, et ülikooliealisena paelus teda eelkõige hinnasilt, kuid nüüd tähtsustab ta rohkem kodumasina energiaklassi ja funktsionaalsust. «Toote kõrgem hind tasub end hiljem elektriarveid vaadates ära ning on pikem investeering,» lausus ta.

Kuidas tarbimist madalal hoida?

Elustiilimuutused ei pruugi alati tehtavad olla. Energia maksumusest sõltumata on mõned eestlased olude sunnil kohustatud varasemate tarbimiskommetega jätkama. Ent sellisel juhul tasub kaaluda nii hinna kui ka elektrivoolu tasakaalustamiseks teisi alternatiive energiatarbimise tippajal.

Hirtentreu toob välja seadistatud põrandakütte, mis käivitub kindlas ajavahemikus. Oma koju on ta paigaldanud LED-valgustid, mis aitavad elektritarbimist madalamal hoida. Ka Parve sõnul on oluline, et tehnoloogia toimiks iseseisvalt ega vajaks pidevat ümberseadistamist.

Näiteks on tema korteriühistu paigaldatud radiaatoritel MESA mõõturid, mis mõõdavad konkreetse korteri tarbimist ning aitavad nii energiakulu kontrollida. Lisaks on tal veeboileri külge paigaldatud Futupistiku nimeline seadeldis, mis reguleerib masina elektrikasutamist aegadel, mil tarbimine on liiga kallis või kui võrk on ülekoormatud.

«17. augusti õhtul, kui energiahind oli 4000 euro kandis MWh kohta ning mitmed restoranid sulgesid paariks tunniks tegevuse, lülitas Futugrid hetkeks mu elektrivõrku ühendatud seadmed välja ning säästis mind üleliigsest tarbimisest ning mõnevõrra suuremast elektriarvest,» ütles Parve.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles