Tarbijakaitse avastas müügilt ohtlikke mänguasju

PM Majandus
Copy
Üks ohtlikuks osutunud mänguasi, millest eraldusid testimisel väikesed osad.
Üks ohtlikuks osutunud mänguasi, millest eraldusid testimisel väikesed osad. Foto: TTJA

Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Amet (TTJA) testis 15 mänguasja, millest kolm ei vastanud nõuetele. Testimisel keskenduti plastikmänguasjade keemiliste ainete sisalduse ning väikelaste mänguasjade nõuetele vastavuse kontrollimisele.

Mänguasjad tuleb kavandada nii, et kokkupuude mänguasjas sisalduvate ainetega ei põhjustaks inimese tervisele kahjulikku mõju. Ohutuse tagamiseks on teatavate keemiliste elementide sisaldusele mänguasjades kehtestatud piirangud.

Amet lasi analüüsida ftalaatide sisaldust plastikmänguasjades ning mitmete teiste erinevate elementide, nagu näiteks plii, kaadmiumi, kroomi, nikli jms eraldumist. Kokku võeti keemiliste näitajate testimiseks kümme erinevat plastikmänguasja, nagu nukud, vannimänguasjad, plastikautod, klotsid, mis vastasid kõik nõuetele.

Lisaks testis TTJA väikelastele mõeldud mänguasju, kui palju eraldub neist väikesi osi. Kuna väikelastel on harjumus panna asju suhu, siis peavad väikelastele mõeldud mänguasjad ning nendest eralduda võivad osad olema sellise kuju ja suurusega, et välistatud oleks lapse lämbumise oht väikeste osade allaneelamise ning hingamisteedesse kinnijäämise tõttu.

Kokku võeti testimiseks viis väikelaste mänguasja, millest nõuetele mittevastavaiks osutusid kolm: väikelaste kõristite komplekt Funny Baby, kõristi-marakas ja ladumistorn Koer. Nimetatud mänguasjadelt eraldusid testimise käigus väikesed osad.

Ohtlikuks osutunud kõristid.
Ohtlikuks osutunud kõristid. Foto: TTJA

Nõuetele mittevastavaid mänguasju müünud ettevõtjate suhtes alustati haldusmenetlus, mille tulemusena on tänaseks tooted müügilt eemaldatud ja tarbijatelt tagasi kutsutud.

TTJA teavitas eelnimetatud ohtlike toodete leidudest ka teisi Euroopa Liidu riike läbi kiirhoiatussüsteemi RAPEX. Süsteemi eesmärgiks on vahetada infot liikmesriikide ja komisjoni vahel tarbijate tervist ja ohutust tõsiselt ohustavatest tarbekaupadest. Läbi RAPEXi teavitatud ohtlike toodete nimistu on kättesaadav kõigile RAPEXi avalikult lehelt, kus igal nädalal avaldatakse uus ülevaade ohtlikest toodetest. Lisaks leiab Eesti turule jõudnud ohtlike toodete kohta infot TTJA kodulehel avaldatud ohtlike toodete registrist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles