Bambust sisaldavad plastist toidunõud kujutavad tarbijale ohtu

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Bambusjahu sisaldavast plastist valmistatud tooteid on keelatud Euroopa Liidus müüa.
Bambusjahu sisaldavast plastist valmistatud tooteid on keelatud Euroopa Liidus müüa. Foto: Shutterstock
  • Kui olete koju soetanud bambusplasttoote, siis tuleks see ära visata.
  • 56 e-poes tuvastati keelatud tooteid, mis eemaldati müügilt.
  • Riikidevaheline koostöö jätkub, et võimalikud ohtlikud tooted turult kõrvaldada.

Bambust sisaldavate plastist toidunõude müümine on Euroopas ja Eestis keelatud, kuid endiselt on turul tooteid, mille ohutus ei ole tagatud. Euroopa riigid ühendasid jõud, et bambusplastnõud müügilt kõrvaldada.

Põllumajandus- ja toiduameti toiduosakonna peaspetsialisti Margot Paavli sõnul saatis amet eelmisel aastal teavituskirja bambust sisaldavate melamiintoodete ohtlikkusest ja müügi lõpetamisest üle 4000 toitlustus-, jae- ja tootmisettevõttele.

«Eestis kontrolliti 1815 ettevõtet veendumaks, et bambusplasttooteid ei müüdaks. 56 e-poes tuvastati keelatud tooteid, mis eemaldati müügilt,» selgitas Paavel. Ohtlike toodete avastamise korral kohustati tooted müügist eemaldama, kutsuma tooted tagasi ning teavitama tarbijaid toodete ohtlikkusest.

Ebaseaduslikud plasttooted on valmistatud taimsete kiudude, materjalide (bambus, nisu, mais, riis jne) ja plastpolümeeride segust. «Juhul, kui olete koju soetanud bambusplasttoote, siis tuleks see ära visata, sest pole kindlust, et see on ohutu,» hoiatas Paavel. 

Pidev kokkupuude võib põhjustada terviseprobleeme

Bambusplastist toodet on üldjuhul lihtne eristada. «Kui plasttoodet katsudes on tunda, et see ei ole täiesti sile, aga on plasti välimusega, siis tõenäoliselt sisaldab see mõnda taimset lisaainet. Täielikult bambusest valmistatud tootel on säilinud materjali looduslik struktuur ja välimus.»

Bambust sisaldavad plastist toidunõud kujutavad tarbijale ohtu. «Aasta jooksul tuvastasid Euroopa riigid 748 juhtumit, kus toiduga kokkupuutuv plast sisaldas keelatud bambusepulbrit. Kokku kõrvaldati turult tuhandeid potentsiaalselt ohtlikke tooteid,» kirjeldas Paavel.

Näiteks tuvastati Hiinas toodetud bambuskiude sisaldavate kohvitasside puhul melamiini lubatud taseme 3,5-kordne ületus ja formaldehüüdi puhul 25-kordne ületus. Kõik tooted hävitati. 

Toiduga kokkupuutuvad esemed ei kujuta endast otsest terviseohtu, kuid pidev kokkupuude suurema koguse formaldehüüdi ja melamiiniga võib põhjustada terviseprobleeme. Melamiin võib mõjutada kuseteede või neerude talitlust.

Plastist köögi- ja lauanõudest pärit melamiini ja formaldehüüdi kogus on siiski murdosa koguhulgast, millega tarbijad kokku puutuvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles