Pankur hoiatab: mida jälgida, et mustal reedel mitte petta saada

Tarbija24
Copy
Veebipood
Veebipood Foto: CardMapr.nl/Unsplash

Mustast reedest on saanud üks suurimaid ja olulisemaid ostupühasid üle kogu maailma. Kuid ostupidustusel tasub oste teha planeeritult ja kindlaid eesmärke seades. Ostude tegelikule vajalikkusele peaks mõtlema ka vautšerite pakkujate soodustusi kasutades ning samuti olema ettevaatlik netikaubanduse avarustes osteldes. Citadele panga eksperdid annavad nõu, kuidas mustal reedel targalt šopata.

Selleks, et ostupidu mööduks võimalikult turvaliselt, soovitab Citadele panga jaepanganduse juht Marina Hakiainen pettuste vältimiseks veenduda, kes on see kaupleja, kellele oma raha annad. «Üks petuskeemides on olnud fiktiivne e-pood ehk veebipood, kus tegelikkuses ei ole pakutavaid kaupu olemas ega ka kavatsust peale raha laekumist neid tarnida. Usaldusväärse veebipoe kujundus on korraliku välimusega, kus on kirjas ka tarbija õigused, tingimused ja kaupleja kontaktandmed. Hoiatusena tasub võtta ka e-poe ebaloogilist veebiaadressi ning veebilehe grammatilist keelekasutust.

Kuidas petturlikku veebipoodi ära tunda?

Esiteks on väga oluline uurida e-poe taustainfot. Kui otsingumootorid veebipoe kohta infot ei anna või e-poe enda lehel puuduvad kommentaarid või tagasiside ostjatelt tuleb olla skeptiline.

Kui allahindlused on ebamõistlikult kõrged, on see märk sellest, et tegemist võib olla pettusega. Internetipoodides tuleb tähelepanu pöörata tingimustele, nagu saatmiskulud, lisanduv käibe- ning tollimaks. Alles lõplikku summat kokku liites on võimalik hinnata, kas ka tegelikkuses on tegemist soodsa ning ausa tehinguga.

Pea meeles, et internetiostud sooritatakse reeglina krediitkaardiga makstes. Kui kaupmees palub sul tasuda ülekandega, tasuks selle poe usaldusväärsusesse kriitiliselt suhtuda. Internetiostude puhul kasuta ainult turvalisi makseviise ja välti raha kandmist erakontole.

Veendu e-poe autentsuses, kontrollides infot veebiaadressil scamadviser.com. Kui hinnang veebipoele on madal, ei ole soovitatav ostu sooritada.

Päris kõigi ohtude eest ei ole võimalik end kaitsta, kuid petta saamist on enamasti võimalik ennetada ning mis peamine, eeltöö enne ostu pole sugugi keeruline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles