SEDA PEAB TEADMA ⟩ «Parim enne» ja «kõlblik kuni» toidul on üliloluline erinevus

Tarbija24
Copy
Sumena asutajad Oliver Sebastian Lamp (vasakul) ja Joosep Kaljula.
Sumena asutajad Oliver Sebastian Lamp (vasakul) ja Joosep Kaljula. Foto: Erakogu.

Toidukaupadel on kahte sorti märgistusi «kõlblik kuni» ja «parim enne». Neil märgistustel on väga oluline erinevus, mille eiramine võib inimesele eluohtlikuks kujuneda, selgitab Eesti esimese toidupäästmise poe Sumena.ee asutaja Oliver Sebastian Lamp.

«Kõlblik kuni» toidu tarbimine pärast tähtaja ületamist  võib olla isegi eluohtlik, samas kui «Parim enne» märgistusega toitu võib kuid või isegi aastaid pärast tähtaega tegelikult rahuliku südamega tarbida.

«Kõlblik kuni» märgist tavaliselt kiirestiriknevatel liha ja piimatoodetel, mida ei tasu pärast tähtaega süüa, isegi kui need lõhnavad ja paistavad väljast normaalsed. « Selliste toodete puhul võib ka korralikult külmkapis hoiustades hakata peale säilimistähtaega vohama listeeriabakter, mis põhjustab toidumürgitust ja võib nõrgema immuunsusega inimeste jaoks olla isegi eluohtlik. Bakteriga saastumist ei pruugi nuusutades ega maitsest ka kohe ära tunda,» rääkis Lamp.

Täiesti erinev lugu on aga toatemperatuuril säilitavate «parim enne» kaupadega, millel puhul on märgis tootjapoolne konservatiivne soovitus.  «Selline toit on tavaliselt täiesti söödav ja maitseomadustelt sama hea ka pikalt peale «parim enne» tähtaega. Tihti inimesed ei tea seda ja viskavad kodus palju head toitu ära,» rääkis Lamp.

«Näiteks kuivained, šokolaad, mesi või konservtoidud säilivad kuid ja isegi aastaid pärast «parim enne» tähtaja lõppu. Toitu võib enne maitsmist nuusutada, kas kõik ikka lõhnab õigesti,» soovitas Lamp.

Lisaks toiduainetele on «parim enne» märgitud paljudele kosmeetikatoodetele. Ka nendega ei juhtu Lambi sõnul mõistlikult hoiustatult ja suletuna tegelikult isegi paar aastat pärast tähtaja möödumist üldjuhul midagi. «Ainult päiksekreemi ei tasu pärast kuupäeva ületamist enam kasutada, sest selle kaitseomadused vähenevad,» lisas esimese «parim enne» poe asutaja.

«Inimesed võiksid märksa julgemalt «parim enne» tähtajale lähenevaid või ületanud tooteid poest osta või kodusest riiulist tarvitada, mis säästab nii raha kui loodust,» soovitas Lamp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles