Mobiiltelefonide ja tahvelarvutite remont muutub lihtsamaks

PM Majandus
Copy
Tulevikus telefone ELis kergemini parandada.
Tulevikus telefone ELis kergemini parandada. Foto: Regis Duvignau

EL jõudis kokkuleppele, et tootjad peavad tulevikus tegema varuosi, näiteks ekraane, mis oleks kättesaadavad seitsme aasta jooksul, vahendab Der Spiegel.

Tulevikus saab selliseid seadmeid nagu mobiiltelefone ja tahvelarvuteid ELis lihtsamini parandada. Tootjad peavad tagama, et teatavad varuosad, näiteks ekraanid ja akud, on kättesaadavad seitsme aasta jooksul ning teave remondi ja tarkvarauuenduste kohta oleks saadaval viie aasta jooksul.

See on sätestatud uutes ökodisaini eeskirjades, milles ELi liikmesriigid ja Euroopa Komisjon leppisid reedel kokku. Külmikute, nõudepesumasinate, pesumasinate, televiisorite ja muude seadmete puhul kehtivad nõuded juba alates 2021. aasta märtsist.

Ministeeriumide sõnul võtab ELi komisjon eeskirjad lõplikult vastu järgmisel aastal ja neid kohaldatakse kõigi ELis müüdavate seadmete suhtes pärast 21 kuu pikkust üleminekuperioodi. ELi parlamendil ja ELi riikidel on teoreetiliselt veel kolm kuud aega, et esitada kava vastu vastuväiteid, kuid seda peetakse väga ebatõenäoliseks. Kui vastuväiteid ei ole, võib uue seaduse vastu võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles