Circle K: mootorikütuste hinnad võivad langeda

BNS
Copy
Circle K tankla. Pilt on illustratiivne.
Circle K tankla. Pilt on illustratiivne. Foto: Taavi Sepp / Scanpix

Kasvanud on tõenäosus, et mootorikütuste hind lähiajal langeb – hoolimata diislikütuse defitsiidiohust, ütles Circle K Eesti mootorikütuste hinnastamisjuht Indrek Sassi.

«Diislikütuse nõudlust veab suurtööstus, kus püütakse seni kasutusel olnud gaasile leida alternatiive, ning valdavalt on selleks diislikütus või kütteõli,» kommenteeris Sassi. Lisaks jätkub Põhjamaades diislikütuse hinnasurve talvisele kütusele ülemineku tõttu.

Sassi sõnul on kütusehinna täpset langust või tõusu keeruline prognoosida, kuna hinda mõjutab hulk tegureid. Näiteks lükkavad hinda tõusule Venemaa-vastased sanktsioonid: 5. detsembrist läheb sanktsioonide alla Vene päritolu toornafta ja kaks kuud hiljem kõik Vene päritolu naftatooted.

«EIA ehk Ameerika Energiainfo Assotsiatsioon prognoosib tulevaks aastaks naftatoodete ülemaailmselt tarbimise suurenemist, mis ületab toodangumahtu. Ka see võib päädida hinnakasvuga,» lausus Sassi. Hinnatõusu mõjutavad ka kasvav Hiina import ning OPECi püüd hoida toornafta hinda üle 90 dollari barreli kohta.

Hinnalangusele aga annavad hoogu nii USA laovarude kasv, Hiina ranged koroonameetmed kui ka kartus majanduslanguse ees.

«Järsud intressimäärade tõstmised aeglustavad majandust ning vähendavad nõudlust kütuse järele. Samas näeme statistikast, kuidas Venemaalt üritatakse võimalikult palju naftat enne sanktsioone välja vedada,» nentis Sassi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles