Mis on pulbervärvimine ja selle eelised?

Copy
Foto: Shutterstock

Metalli tootmine võib olla pikk protsess. Alates lõikamisest, painutamisest, keevitamisest, lihvimisest ja poleerimisest lastakse metallosad läbi erinevate protsesside, mille käigus metall muundub selliseks, nagu soovitakse. Mõnel juhul on valmistamise lõpus veel üks samm – selleks on värvimine. Kui klient soovib, et metallosad oleks mingit kindlat värvitooni, siis tuleb leida selleks sobiv lahendus.

Enamik valib selleks lihtsalt vedela värvi purgi ja pintsli, kuid paljud ettevõtted pöörduvad tõhusama ja usaldusväärsema meetodi poole, milleks on pulbervärvimine.

 

Mis on pulbervärvimine?

Pulbervärvimine on metallosade värvimise tehnika, mis erineb traditsioonilistest värvimismeetoditest. See toimib selliselt, et valitud värvitooni pulber pihustatakse metallpinnale, millel on elektrilaeng. Laeng põhjustab pulbri kleepumise pinnale ja see pannakse peale pihustamist ahju küpsema. Jahtumise käigus paakub värv kenasti metalli külge ja saavutab lõpliku tulemuse.

 

Pulbervärvimise eelised:

Vastupidavus

Pulbervärvimise üks parimaid eeliseid on see, et see tagab vastupidavama viimistluse. See muudab metalli kulumiskindlamaks selle kasutamisviisidest hoolimata. Viimistlus on vastupidav pleekimisele, lõhenemisele, kulumisele ja kriimustamisele. See omadus muudab pulbervärvimise suurepäraseks tooteks metallosadele, mis on avatud päikesevalgusele ja teistele keskkonnateguritele.

Üks levinumaid värvimisega seotud muresid on alati olnud see, et värv tuhmub kergesti. Pulbervärvimine aeglustab pleekimisprotsessi ja hoiab metallosad aastaid säravad ja hea väljanägemise juures. UV-kindel pulbervärvimine teeb suurepärase töö metalltoodete välimuse kaitsmisel ka pikema aja jooksul.

Pulbervärv on ka korrosioonikindel, kaitstes värvi all olevat metalli rooste ja kahjustuste eest. See muudab selle ideaalseks värvilahenduseks välisõhu ja niiskusega kokkupuutuvate metallosade katmiseks. Pulbri võime vastu seista rooste mõjule on populaarne omadus, eriti nendes piirkondades, kus on kõrge riskitase kahjustuste tekkeks.

 

Hooldus

Pulbervärvimine ei nõua pidevat hooldust, et värvitud metallosi säravana hoida. Samuti ei vaja see puhastamiseks spetsiaalseid puhastusvahendeid ega lahusteid. Pulbervärvid on vastupidavad kahjustustele ja korrosioonile ning ei ole ühtegi põhjust, miks võiks tekkida puhastusvahendeid kasutades mingisuguseid kahjustusi. Enamikul juhtudel nõuab värvitud pind vaid aeg-ajalt seebiveega pühkimist, selleks et eemaldada kerge mustus ja hoida metallosad aastaid töökorras.

 

Aja ja raha kokkuhoid

Pikemas perspektiivis võib pulbervärvimine säästa märkimisväärselt aega ja raha. Metallosa pulbervärvimise protsess on palju kiirem kui muud värvimismeetodid. Pulbervärvimine ei pea kuivamist ootama ja see nõuab palju vähem käsitsi tööd, kuna värvi pihustatakse. Pulbervärvimisega toimub kogu protsess ühes etapis – pulber kantakse peale ja pannakse seejärel ahju kõvenema ning ongi valmis. Kõlab nagu ühe hea pitsa tegemine või mis?

 

Keskkonnasõbralikkus

Lisaks kõigele muule on pulbervärvimine keskkonnasõbralik viis metallosa värvimiseks. Kuigi seda kantakse detailile pulbrit pihustades, ei sisalda pulber karme kemikaale, mis selle kleepuvaks muudaks. Värv kleepub metallile metalli pinnal oleva elektrilaengu kaudu, mistõttu mürgiseid lahusteid ei kasutata. Tavaliselt kantakse kuiv pulber pihustamisel otse metallile ja selle protsessi käigus õhku lenduvat pulbrit on lihtne puhastada.

Pulbervärvimisel kasutusel olevates kuivades pulbrites ei ole lenduvaid orgaanilisi ühendeid. Nende puudumine muudab pulbervärvimise keskkonnale palju sõbralikumaks. Samuti ei pane pulbervärvid kasutajaid ja neid ümbritsevaid inimesi lenduvate orgaaniliste ühendite sissehingamise ohtu, mis võib ära hoida tõsiseid terviseprobleeme.

Arvestades kõiki eeliseid, mis kaasnevad pulbervärvimisega, on see igati hea meetod metallosade värvimiseks. Kui teil pole selle jaoks vajaminevaid seadmeid, peate otsima pulbervärvimisteenuseid väljastpoolt. Siinkohal soovitame appi võtta Lipson Invest OÜ, kes saab selle töö tehtud kiirelt ja kvaliteetselt kasutades tipptasemel pulbervärvimist. Võtke ühendust siit ja küsige hinnapakkumist juba täna!

Copy
Tagasi üles