Ettevõtja: tunnen end allahinnatud tooteid ostes enesekindlalt

PM Majandus
Copy
Viljandi toidupank
Viljandi toidupank Foto: Elmo Riig / Sakala / Scanpix

Ettevõtja ja toidupanga vabatahtliku Indrek Kaingi sõnul kulub nende leibkonnal toidule igakuiselt umbes 800 eurot. Peres neli teismelist ja kaks täiskasvanut. Ta jagas nõuandeid, kuidas toidule tehtavaid väljaminekuid piirata.

Indrek Kaing sõnul peetakse mõnikord allahinnatud toidu ostmist häbiväärseks, kirjutab ajaleht Pealinn.

«Kulusid saab igapäevaselt tublisti kokku tõmmata, kui rakendada rohkem külmutatud toiduaineid,» rääkis Kaing nende peres kasutatavatest säästunippidest. «Ka kanaliha eelistamine on väga nupukas. Kui osta korraga terve kana ja see ise «lahti monteerida», siis on võimalik hoopis optimaalsemalt toidukulud ära majandada. Koibadest saab teha ahjupraadi, tiibadest ja allesjäänud karkassist aga imelise supi. Sama puudutab ka kala. Punase kala kohta ei saa öelda, et seda võiks endale liiga tihti lubada. Aga ka sellisel juhul ostan alati terve kala. Ise fileerides saab ühest fileest teha näiteks graavilõhet. Maitsestada soola ja pipraga ning panna paariks päevaks seisma,» ütles Kaing

Toit tööle kaasa ja poest valida allahinnatud tooteid

Kuludelt kokku hoidjad saavad väljas lõunatamise asemel toitu tööle ka kodust kaasa võtta. Paljudele valmistavad peavalu aga ebamugavad toidukarbid ja– pakid, kust kõhutäide tööle jõudes pahatihti välja jõuab voolata. Indrek Kaing soovitab sellisel juhul kasutada hoopis hästi suletavaid toidukarpe. Kaigi kasutab lisaks toidukarpidele ka supipurke.

Toidupangas vabatahtlikult abiks käiv ettevõtja oma säästunippe ei häbene. «Mina tunnen end selliseid (allahinnatud- toim) kaupasid ostes küll väga hästi,» kinnitas Kaing. «Mul on hea meel, et kauplused on võtnud suuna toodete hinnad teatud juhtudel alla lasta. Näiteks kaupadega, mille kuupäev kohe kukub. Kui ma tean, et hakkan juba samal õhtul köögis kokkama, siis vaatan poodides alati esmalt need riiulid üle. Sobivuse korral eelistan loomulikult tooteid, mis on 50 või 25 protsenti allahinnatud. Alles siis, kui midagi õhtusöögiplaanidest puudu jääb, võtan midagi mujalt juurde.»

Keerulises olukorras tuleb abi otsida

Kaingi sõnul on inimlikult igati mõistetav, et inimesed ei taha avalikult rääkida, kuidas nad raske olukorra tõttu toidupangas käivad.

Toidupankade jagamispunktides saavad toiduabi vaid eelnevalt sotsiaaltöötajate poolt abisaajate nimekirja kantud inimesed. Toiduabi taotlemiseks tuleb toimetulekuraskustes inimestel pöörduda elukohajärgse linnaosa või omavalitsuse sotsiaalabiosakonna poole.

Indrek Kaing avaldas lootust, et inflatsioon hakkab tasapisi rahunema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles