Suur eksperiment: kuidas Poolas odavamalt poodelda kui Eestis (2)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Bialystoki Auchani juurikalett
Bialystoki Auchani juurikalett Foto: Romet Kreek

Aeg-ajalt on kirjutatud sellest, kuidas Lätis on toidukaubad Eestist kallimad ja hind pole põhjus, miks Lätis käia. Sama võib öelda palju kaugemal ehk 10 autosõidutunni kaugusel asuva Poola kohta, kus aastaid tagasi Eesti hinnatõusu tõttu oli toidukauba hinnavahe palju suurem.

Inflatsioon on ka Poolas raju, kuigi jääb meie omast veidi maha. Eestis oli oktoobris aastane hinnatõus 22,5%, Poolas esialgsetel andmetel 17,9%. Keskmine täistööajaga brutopalk oli Poolas septembris 6493,80 zlotti ehk 1390,54 eurot (aastane tõus 14,5%), Eestis juunis 1754 eurot.

Hommikuselt vaikne Bialystoki Auchan
Hommikuselt vaikne Bialystoki Auchan Foto: Romet Kreek

Toit on läinud mõlemas riigis kalliks. Kui on suuremad sooduspakkumise kampaaniad paljudele toodetele, siis on seal ka poodides tunglemas rahva hordid. Näiteks Suwalki Kauflandis sai kaup riiulisse tagasi pandud, kuna polnud kuigi motiveeriv seista vähemalt pool tundi kassasabas.

Inimesed valivad mune Bialystoki Auchanis
Inimesed valivad mune Bialystoki Auchanis Foto: Romet Kreek

Suure osa odavama toidukauba hinnaerinevus jääb Eesti ja Poola vahel 10% sisse. Silma paistis, et paljud Poolas kasvatatavad köögiviljad on Eesti omades natuke odavamad. Õuna- ja kartulikilo oli Auchanis e-Prisma hindadest 13% odavamad, pirnide hinnad olid 11% Poola kasuks, tomatid suisa 36% odavamad. Seevastu lahtine porgand oli Poolas 8% kallim ja melon 32% Poola kahjuks.

Köögiviljalett BialyStocki Auchanis
Köögiviljalett BialyStocki Auchanis Foto: Romet Kreek

Piima ja piimasaadusi ei tarbita kilepakendis, vaid plastpudelis või pakkides. Lisaks pole sealt üldse põhjust otsida 2,5% piima või keefiri, mille tõttu pole hinnad võrreldavad.

Mõningast üllatust pakkus valge suhkur, mis on Poolas suisa 29% kallim.

Singivalik Bialystoki Auchanis
Singivalik Bialystoki Auchanis Foto: Romet Kreek

Üks asi, mis jäi küll Auchani hüpermarketites käies silma, oli tohutu toidukaupade valik. Pole liialdatud öelda, et valik võttis silme eest kirjuks. Meil on justkui poekettide eesmärk efektiivsus – vähene valik. Auchanis tundus, et riiuli meetri peal oli rohkem erinevat toidukaupa ehk näiteks sama kohvi oli 2-3 purki või pakki kõrvuti ja ülejäänud oli riiuli sügavuses. Eestis näib, et kaubavalik on väike ja pole probleem, kui riiulis paistabki laiutavat vähe erinevat kaupa. Isegi suhteliselt suure kaubavalikuga Prismas on Auchaniga võrreldes väga piiratud toidukaupade valik. Poolas näib, et ka väiksemad ning välismaised tootjad saavad kergemini tooted suurtesse kettidesse.

Päris Krakovi vorst, Eesti tootjatel on selle nime all müügil midagi muud
Päris Krakovi vorst, Eesti tootjatel on selle nime all müügil midagi muud Foto: Romet Kreek

Odavama hinna pärast ei tasu Poolas toidukauba ostureisil käia, aga samas head toidukraami saab sealt küll mõistliku hinnaga.

Bialystoki Auchani köögiviljalett
Bialystoki Auchani köögiviljalett Foto: Romet Kreek

Hoopis eraldi teema on õlu, mis on Poolas palju odavam. Hea purgiõlle liiter maksab näiteks poes 5,38 zlotti ehk 1,15 eurot, mis teeb purgi hinnaks 58 senti. Veel huvitavam on aga see, et Poola kõrtsis võib saada õlut odavamalt kui Eestis poes. Auchanis jäi juhtumisi silma, et näiteks Leedu erinevaid õllesid oli müügil kümmekond. Kui palju leiab Eestis erinevat naabermaa Läti õlut?

Mille pärast tasub jätkuvalt Poolas käia, on tööstuskaup. Kuigi käibemaksumäär on seal 23%, kipub tööstuskaup olema odavam. Ainult mastaabiefekti ja turu suuruse kaela on seda keeruline ajada. Kindlasti tasub kohe arvestada sellega, et poekettide kohalolek on linnade lõikes väga erinev. Näiteks Suwalkis on OBI, kuid palju suuremas Bialystokis seda poeketti ei leia. Poodide olemasolu tasub juba enne sõitu selgeks teha, et vältida hilisemaid üllatusi.

Väga positiivse üllatuse pakkus juba autoga Poola saabumine. Tavaliselt käib tohutu rekkasabas sinkavonka üles-alla kulgeval teel sõitmine. Piiri lähedal ehitatakse suurt moodsat kiirteed. Seetõttu tuleb ajutiselt taluda ümbersõitu, kuid tulemuseks on rekkavaba Suwalki. Varem tuiskas sellest Võru sõpruslinnast ööpäevaringselt läbi suur piiriäärne veokivoog, kuid tee-ehitus on nii kaugel, et Bialystoki ja Varssavi ning kaugemale suunduv autotransport on suunatud linnast mööda. Suwalkis oli näha Aldi poe ehitusplatsi. See poekett pole varem seal esindatud olnud.

Tasub teada

Kui Poola on kavas sõita nädalavahetuseks, siis kõige tähtsam on, et pühapäevaks ei tasu üldse jätta poekülastusi. Nimelt on Poola valitsus piiranud kaupmeeste ahnust ning poed on pühapäeviti suletud, et inimestel oleks aega peredele ja kirikus käimiseks. Erandiks on väga väikesed poed. Mõnedel nädalavahetustel on siiski ka pühapäeval poed avatud, kuid see on pigem erandlik. Näiteks 2022. aastal on poed avatud vaid 7 pühapäeval – 30. jaanuaril. 10. ja 24. aprillil, 26. juunil. 28. augustil, 11. ja 18. detsembril.

Poola kehtivate sooduspakkumisega tasub enne reisi tutvuda, et vältida üllatusi. Neid leiab aadressil gazetki.pl ja gazetkipromocyjne.net. Esimesse jõuavad uued kliendilehed kiiremini, kuid teises on gazetkade valik parem.

Kindlasti tuleb arvestada, et osad hinnad kehtivad ainult kliendikaardi või kliendiäpi omanikele. Neid on aga Eesti inimesel väga raske kui mitte võimatu saada. Samuti tasub vaadata poodide kodulehti. Näiteks Auchani kodulehel on korralik e-pood, kuid kõiki füüsilises poes olevaid kaupu pole ka seal näha.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles