Luminor: kodulaenu võtmisel tuleks küsida mitu pakkumist

BNS
Copy
Luminori kontor Viljandis
Luminori kontor Viljandis Foto: Elmo Riig / Sakala / Scanpix

Luminori klienditeenuste juhi Kaspar Korgi sõnul tuleks kinnisvara ostu korral küsida pakkumisi mitmelt erinevalt pangalt, kuna tihti teeb soodsamate tingimustega laenupakkumise keegi teine kui kodupank.

Kuigi esmapilgul võivad pankade kodulaenu pakkumised erineda vaid pakutava intressi poolest, märkis Kork, et on veel aspekte, millele tuleks tähelepanu pöörata. «Kui teemaks on laen või selle refinantseerimine, siis ühe asjana tasub kindlasti võrrelda lepingutasusid. Ainuüksi see tagab juba arvestatava rahasäästu summalt, mis tuleb lepingu sõlmimisel kohe välja käia,» ütles Kork Luminor panga pressiteates.

Detailid on olulised

Laenulepingu tingimustesse tuleb hoolikalt süveneda kõikidel laenusaajatel ning teha selgeks ka laenulepingu lõpetamise või ennetähtaegse tagastamisega seotud detailid, ent kuna just noored pered soovivad tihtipeale paari aasta möödudes soetada olemasoleva kinnisvara asemele uue, tuleb Korgi sõnul neil sellistele detailidele suuremat tähelepanu pöörata. «Erinevused võivad seisneda ka lepingu muutmise tasudes,» lisas Kork.

Samuti seisneb üks aspekt ka hindamisakti ajastamises, kusjuures see detail puudutab otseselt uusarendusse kodu ostvaid kliente. «Kui osa panku soovib laenu finantseerimisotsuse tarbeks eelduslikku hindamisakti, kus selgitatakse välja eeldatav kinnisvaraväärtus, siis teised soovivad hindamisakti alles siis, kui objekt on juba valmis ning selle väärtus võib olla erinev algsest hinnast,» selgitas klienditeenuste juht.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles