Kas üle 50-aastasel on lootust laenuga kodu osta

Tarbija24
Copy
Eluasemelaen
Eluasemelaen Foto: Towfiqu barbhuiya / Unsplash

Ka keskealisena on võimalik võtta kodulaenu ja jätta osa laenu tagasimakseid isegi pensioniikka, kui on kindlus, et inimene jaksab pensionil olles laenu teenindada?

Sageli pelgavad keskealised inimesed, et pank ei anna neile enam kodulaenu, nii nende vanuse kui ka lähitulevikus tõenäoliselt vähenema hakkavate sissetulekute tõttu. Nii see siiski pole, sest nii nagu nooremate puhul, oleneb ka keskealise laenutaotluse rahuldamine eelkõige konkreetse inimese maksevõimekusest.

Luminori eraisikute panganduse juhi Tanel Rebase sõnul on kindlasti ka 50+ vanusegrupis mõtet vajadusel laenu taotleda. «Enne taotluse esitamist tasub käia pangas nõustamisel, et kõik võimalikud plussid ja miinused oleksid hästi läbi kaalutud,» soovitas Rebane.

Selle vanusegrupi puhul tuleb pikaajalisema laenu korral arvesse võtta ka saabuvat pensioniiga, muutuseid sissetulekutes ja arvestada ka tõenäoliselt mõnevõrra lühema laenuperioodiga. «On loomulik, et pensionile jäädes inimese sissetulek veidi väheneb,» märkis Rebane. «Kui osa laenu tagasimakseperioodist langeb pensioniikka, saame ühiselt arvutada, kui hästi taotleja laenuga hakkama saab.»

Üldine reegel on, et laenumakse ei tohi olla kuus rohkem kui 30-40% kodumajapidamise sissetulekust. Samuti võetakse arvesse taotleja tegutsemisvaldkonda ja tema plaane pensionipõlveks: kas ta kavatseb pikalt töötada ja kas tema elukutse võimaldab seda.

Mõne ameti pidajatel on tõepoolest võimalik töötada vägagi kõrge vanuseni. «Sageli on keskeas laenu taotlejatel ka parem ettevalmistus pensionieaks. Nad on juba varakult mõelnud sellele, et nende elatustase sellel eluperioodil ei langeks, neil on pensionisambad ja säästud,» ütles Rebane.

Rebase sõnul on ka Eestis vähenemas mõtteviis, et üks kinnisvara ostetakse terveks eluks. «Aina loomulikum tundub siis, kui lapsed on pesast lennanud, vahetada senine suur maja väiksema eluaseme vastu,» rääkis Rebane. 

Luminori statistika järgi ostab 50+ vanusegrupp kinnisvara kas oma laste jaoks, vahetab senise suurema eluaseme väiksema vastu või vahetab elukohta kas lahkumineku või senise kinnisvara lastele jätmise tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles