Tarbijate kindlustunne Soomes langes 1995. aasta tasemele

Aimur-Jaan Keskel
, majandusajakirjanik
Copy
Tallink Megastar teel Helsingi poole. Pilt on illustratiivne
Tallink Megastar teel Helsingi poole. Pilt on illustratiivne Foto: Mihkel Maripuu / Postimees / Scanpix

Soome statistikaameti andmetel on tarbijate kindlustunne Soomes ajalooliselt madal. Kõigi aegade madalaim oli kindlustunne septembris, kui see oli -18,3. Oktoobris näitaja veidi tõusis ning on nüüd -17,6.

Tarbijate kindlustunnet mõõdetakse Soomes alates 1995. aastast. 1990ndate esimeses pooles tabas Soomet lama ehk riigi ajaloo suurim majanduslangus.

Viimastel andmetel on Soomes sel aastal 1,8-protsendiline majanduskasv, kuid spetsialistide hinnangul võib olukord kiiresti negatiivsemaks muutuda, kirjutab Soome uudisteportaal Yle.

Küsitluse kohaselt on Soome elanike ootused isiklike rahaasjade suhtes samuti nõrgad, kuid eelmise kuuga võrreldes on hinnang veidi paranenud. Rekordiliselt väike osa tarbijaist ütles, et plaanib lähitulevikus osta kalleid kaupu või uue kodu. Siiski peab enamik vastajaist oma rahalist olukorda jätkuvalt heaks.

Euroopa maagaasivarude täitumise uudis on valgus tunneli lõpus.

Kuigi üldine töötuse väljavaade on pessimistlik, leidis enamik küsitluses osalejaist, et töö kaotamise suurt riski neil pole.

«Geopoliitilised pinged ja sõda Euroopas tekitavad jätkuvalt ebakindlust. Teisest küljest on Euroopa maagaasivarude täitumise uudis valgus tunneli lõpus,» ültles Soome majandusteadlane Sami Pakarinen. Suurem maagaasivaru tõmbab vähemaks ka ohtu, et gaasipuudus hakkab mõjutama hinnatõusu.

Soome statistikaamet küsitles 1.–18. oktoobrini indeksi mõõtmiseks veidi üle 1000 inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles