Postimehe e-ostukorv: toidu hinnad Rimi e-poes lõid hinge kinni (6)

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Lisaks kallitele e-poe hindadele tõstis Rimi ka kojuveo hinda ja tasuta tarne piirmäära, et kasvavate kuludega toime tulla.
Lisaks kallitele e-poe hindadele tõstis Rimi ka kojuveo hinda ja tasuta tarne piirmäära, et kasvavate kuludega toime tulla. Foto: Urmas Luik

E-poest toitu tellima harjunud tarbijatel tuleb hoolega valida, kust osta, sest hinnakõikumised e-poodides on suured ja ettearvamatud. Seekord üllatas Rimi, ja mitte heas mõttes.

Postimehe tänahommikune e-ostukorv osutus sel nädalal kõige kallimaks Rimis. Vahe kõige soodsama poe ehk Prismaga oli 18,58 eurot. Juba teist nädalat järjest ei saa Rimi e-poe klient osta tavalist banaani, sest talle pakutakse ainult võimalust osta kallist mahebanaani. Siin ei saa rääkida ajutisest kauba otsalõppemisest või hinnavaatluseks valitud kehvast hetkest. Nädalaga oleks võinud asi muutuda.

Tõeline ehmatus tabab aga porgandi hinda nähes. Kui Prismas saab porgandikilo kätte 39 sendi eest, siis Rimi e-poe ostja saab sama koguse porgandit 2,29 euro eest. Selline hind võtab hinge kinni. Tõsi, tegemist on Saaremaa porgandi miksiga, mis sisaldab erivärvilisi juurikaid, kuid porgand on porgand ja seda peaks saama ka normaalse hinnaga. Ühepajatoit sellistest porganditest tuleb kahtlemata väga efektne, kuid selle hind pürib restorani vääriliseks ega pruugi pere rahakotile hästi mõjuda.

 

Parem ei ole olukord ka tomatiga. Prismas saab kilo tomateid kätte 1,39 euroga, kuid Rimis tuleb tasuda nende eest üle kahe korra rohkem ehk 3,29 eurot.

Rimi e-poe juht Helen Lednei selgitas, et Rimi e-poes kuvatakse klientidele toodete saadavust vastavalt kauplusele. «Ilmselt pole hinnavõrdlust tehes konkreetset kauplust valitud ning seega kuvatakse väikseima hüpermarketi saadavust. Selles kaupluses on tõesti meil olnud nende toodete saadavusega probleeme,» ütles Lednei. «Tänase väljakutse saadavusega tingis aga nädalavahetusel toimunud süsteemiuuendus, mille tõttu mõnede toodete saldod ei jõudnud süsteemi ning seetõttu ei olnud ka tooted klientidele nähtavad.»

Lednei sõnul näeb teisi hindu, kui valida teine kauplus. Päeva peale on Rimi e-poodi tõepoolest lisandunud nii tavabanaan kui ka normaalse hinnaga porgand.

Kohv on alati olnud toode, mis mõjutab väga olulisel määral terve ostukorvi hinda. Vahepeal tõid kõik jaeketid müüki odava jahvatatud kohvi, mis on osutunud nii populaarseks, et on tihti läbi müüdud. Nii sai Rimist sel korral kõige odavama kohvi 4,99 euroga, samas kui Barboras ja Prismas võis poolekilose kohvipaki soetada 1,39 euroga. Selveris oli aga odavkohv teinud nädalaga muljetavaldava hinnatõusu: kui veel nädal tagasi sai sealt paki jahvatatud kohvi 1,99 euroga, siis seitse päeva hiljem tuleb selle sama kohvi eest välja käia juba 2,79 eurot.

«Jahvatatud Araabika kohv kaubamärgiga Procoffee, mida valmistab Eesti tootja Eesti Pakend IP OÜ, tõstis toote hinda,» põhjendas Selveri kommunikastioonijuht Rivo Veski. «Juba suve lõpul, toote sortimenti võtmise hetkel oli meile teada, et oktoobris see toode kallineb tooraine kallinemise ja tootmishindade kasvu tõttu. Teised kaupluseketid, kes antud toodet müüvad, on samuti hinnatõusu rakendanud. Hinnatõusu poodi jõudmine on seotud ka partii vahetumisega, seni müüs Selver kauplustes veel eelmise tellimuse jääke.»

Munade hinnad on viimastel nädalatel kerkinud kõigis jaekettides. Täna on odavaima ja kalleima M-suuruses kümnese munakarbi hinna vahe 40 senti. Kõige kallimad munad on Rimis 1,69 eurot ja odavaimad Barboras 1,29 eurot.

Kokkuvõttes tuli tänane e-ostukorv soodsaim Prismas, kokku 57,19 eurot. Järgnes Barbora, kelle ostukorv oli üle kolme euro kallim ehk 60,89. Varasemate nädalate liidri Selveri ostukorv jäi seekord Rimi omale alla ja maksis 68,70 eurot. Vahe Rimiga oli 7,07 eurot.

Postimees teeb e-poodide ostukorvi hinnavaatlusi kord nädalas kindlal ajahetkel kõigis e-poodides korraga. Hiljem jooksvaid muudatusi ei tehta. Kõiki füüsilisi toidupoode haarav hinnavaatlus valmib kord kuus.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles