A1000 Marketi juht: toiduhindade alandamiseks tuleb poed pühapäeval sulgeda (6)

Aimur-Jaan Keskel
, majandusajakirjanik
Copy
A1000 Market Lasnamäel. Müüja Helena.
A1000 Market Lasnamäel. Müüja Helena. Foto: Eero Vabamägi / Scanpix
  • A1000: lahtiolekuaja vähendamine aitaks kulusid 10 protsendi võrra kokku hoida
  • Selver: nädalas üks sulgemispäev tooks vastupidi oodatule hoopis kulude kasvu
  • Prisma: klientidele just meeldivad meie teistest pikemad lahtiolekuajad

A1000 Market odavpoodide keti tegevjuht Tarmo Lauring tegi ettepaneku, et poeketid võiksid toiduhindade alandamiseks hakata oma tegevuskulusid kokku tõmbama ja poed võiksid pühapäeviti olla suletud. Konkurendid Selver ja Prisma on eriarvamusel.

Tarmo Lauringu sõnul on kõrgete toiduhindade oluline sisend poodide enda suured kulud. «Heal ajal investeerisid paljud ketid selgelt üle, avasid ülemäära poode, kasutasid ebamõistlikult kalleid materjale ja kulutasid liialt juhtimisele,» rääkis Lauring.

«Üks võimalus kulusid vähendada ja hindasid alla suruda on paljude Euroopa riikide, näiteks Saksamaa, Soome ja Hispaania eeskujul suured poed pühapäeviti kinni hoida ning laupäevaseid lahtiolekuaegasid lühendada. Riik seda reguleerida ei saa, küll aga võivad kaupmehed tingimustes kokku leppida,» pakkus ta välja.

Niimoodi saaksid poeketid tema sõnul 10 protsenti tegevuskuludest kokku hoida ja toidu hindasid alandada. «Kiireteks ostudeks võiksid nädalavahetusel olla avatud näiteks kuni paarisaja ruutmeetrised väikepoed,» kirjeldas Lauring.

«Klient ei suuda lõpmatuseni kinni maksta pidu, mida ta tellinud ei ole.»

«Ega poodidel jää sellest ju käive saamata, sest inimesed teevad ikka oma ostud ära. Samuti oleks see väga suur ja positiivne asi töötajatele, kes saaksid laupäevaõhtuti ja pühapäeval normaalse inimese kombel koos perega aega veeta,» selgitas Lauring. 

Eestis on kümneid tuhandeid teenindajaid, kes tema sõnul sellega päevapealt nõustuksid. «Klient ei suuda lõpmatuseni kinni maksta pidu, mida ta tellinud ei ole. Eriti puudutab see kallimaid poekette, kel läheb raskeks ja kes seetõttu peavad suure tõenäosusega hakkama poode sulgema,» lisas ta.

Konkurendid: kulud ei väheneks

Selveri kommunikatsioonijuhi Rivo Veski sõnul ei tähenda poodide lühem lahtiolekuaeg toidukaupluse tegevuskuludele kokkuhoidu, sest suurimad energiatarbijad – külmikud ja küttesüsteemid – töötavad edasi ka siis, kui kliente majas pole. Kokkuhoid tekiks sellel juhul tööjõukuludelt ja valgustuselt.

«Kui aga sulgeda ühel päeval nädalas kauplus täielikult, tähendab see oodatule vastupidist – kulude kasvu. Tegeleme siiski suure hulga värske toidukauba müümisega, mille realiseerimis- ja müügiaeg lüheneks ühe müügipäeva võrra. See omakorda annaks panuse suurematesse toidukaupade mahakannetesse,» lausus Veski.

Prisma kommenteeris Postimehele, neil ei ole plaanis lahtiolekuaegade lühendamist. Ettevõtte strateegia näeb ette ühelt poolt soodsaima ostukorvi pakkumist tarbijale ja samas ka seda, et olla kliendi jaoks olemas talle sobival ajal.

«Oleme saanud klientidelt palju positiivset tagasisidet oma teistest pikematele lahtiolekuaegadele ja võimalusele käia poes oste tegemas hajutatult, mugavalt ja võimalikult ohutult eri aegadel,» ütles Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.

Energia suure hinnatõusu tõttu on mõistagi oluliselt kasvanud ka Prisma tegevuskulud, mistõttu tehakse pidevalt tööd energiatarbimise vähendamiseks. Mõned abinõud, mida selles vallas on juba kasutusele võetud, on säästlikud LED-valgustid ja säästlikud külmikud, energiatõhusad sooja toidu letid jm.

Tarmo Lauringu sõnul ei ole praegu veel näha, et toiduketid reaalselt kulusid kokku tõmbaks, aga see aeg kindlasti tuleb. A1000 Market odavpoodide ketti kuulub Eestis 13 kauplust.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles