Lugeja küsib: kas lehepuhuriga töötades peab majahoidja kandma kõrvaklappe?

PM Majandus
Copy
Lehepuhur, sügis
Lehepuhur, sügis Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Käes on lehtede langemise aeg ja ostsime majahoidja töö kergendamiseks talle lehepuhuri. Tundub, et puhur teeb päris kõva müra, kas majahoidja peaks sellega töötades kandma kõrvaklappe, küsib lugeja. 

Vastab tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant Piret Kaljula:

Kindlasti tuleb lehepuhuri kasutamisel kuulmise kaitsmisele tähelepanu pöörata. Bensiinimootoriga lehepuhuri kasutamisel on kõrvaklappide või -troppide kasutamine vajalik, sest enamasti nende müratase ületab 85 dB(A). Ehkki elektriliste lehepuhurite müratase on madalam (üldjuhul ei ületa 85 dB(A)), peab ka nende kasutamisel tööandja isikukaitsevahendite kasutamise võimaldama.

Lubamatu on aga müra summutavate kõrvaklappide või -troppide asemel kasutada muusika kuulamiseks mõeldud kõrvaklappe. Need ei kaitse müra eest ega võimalda kuulda ümbruses toimuvat, näiteks lähenevat autot.

Ainult kõrvaklappidest ei piisa

Ainult kõrvaklappide kasutamisest siiski ei piisa. Lehepuhuri tavapäraseim kasutusviis on teede ja haljasalade korrastamine ning puulehtede hunnikutesse kogumine. Selle käigus puhutakse maapinnalt lahti nii lehed, okkad, liiv, kivikesed kui ka sinna visatud väiksem prügi, mis võib sattuda töötajale silma. Seetõttu on lehepuhuriga töötamisel kohustuslik kasutada kaitseprille või visiiri. Kaitseprillid kaitsevad silmi ka siis, kui seina või aia lähedal töötamisel lendab puhuriga eemale suunatud kivike rikošetiga tagasi. Samuti on soovitatav kasutada tolmumaski.

Oluline on mõelda ka ilmastikukindlale tööriietusele. Tolmuses keskkonnas töötades on asjakohane kanda riideid, mis katavad ülakeha, käsivarsi ja jalgu. Lehtede eemalepuhumiseks kasutatava õhu imeb lehepuhur sisse ava kaudu, kus õhu liikumise kiirus on suur. Seega ei tohi kanda kehast eemalehoidvaid riideid ega ehteid, mis võivad õhuava ette sattuda. Vältida tuleks ka pikkade juuste lendlemist õhuvõtuavade läheduses.

Tööjalanõudeks sobivad kinnised ja libisemist takistava tallaga jalatsid. Õiged jalanõud on eriti vajalikud just kallakuga maastikul. Liikluse läheduses on enda märgatavaks tegemiseks õige kanda ka helkurvesti.

Mõelda tasub, kus ja millisel kellaajal tööd tehakse. Tihedalt asustatud piirkonnas võib puhuri müra, eriti varahommikul, naabreid häirida. Samuti tuleb läbi mõelda, millal on mõistlik kõnniteid puhastada. Võimalusel ajastada see ajale, kui ei ole aktiivset liiklemist, et lehtede, tolmu ja mustuse lendlemine inimesi ei segaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles