Euroopa Liit kehtestab kõigile nutitelefonidele ühtse laadijastandardi (2)

Copy
iPhone'id saavad tulevikus samuti USB-C laadimispordi.
iPhone'id saavad tulevikus samuti USB-C laadimispordi. Foto: IMAGO

Euroopa Parlament võttis teisipäeval vastu seaduse, mille kohaselt on alates 2024. aasta lõpust nõutav ühtne laadimisstandard USB-C kõigil uutel nutitelefonidel, tahvelarvutitel ja fotoaparaatidel ning kaameratel.

Seadusega tuleb USA tehnoloogiahiiul Apple'il võimaldada iPhone'idel vähemasti Euroopas kasutada ka USB-C standardit, mida paljud konkurendid juba praegu kasutavad.

Sülearvutite tootjatel on lisaaega, neile hakkab nõue kehtima alates 2026. aasta algusest.

Eeldatavasti säästab selline üleminek vähemalt 200 miljonit eurot aastas ning seeläbi jääb Euroopa Liidus üle tuhande tonni elektroonseid jäätmeid tekitamata, ütles Euroopa Komisjoni konkurentsivolinik Margrethe Vestager.

Euroopa Liidu 27 riiki, kus elab 450 miljonit inimest ning kes on ühed maailma jõukamad tarbijad, seavad sageli uusi trende tehnoloogias ja rahvusvahelistes tööstusharudes, sellist nähtust nimetatakse ka Brüsseli efektiks.

Apple kasutab USB-C laadimisava oma iPadide ja sülearvutite juures. Ent iPhone'ide koha pealt jäädi eriarvamusele, tuues esile, et tegemist on ebaproportsionaalse sammuga, mis võiks pidurdada innovatsiooni.

Samas on viimaste iPhone'i lipulaevade kasutajad kurtnud, et äärmiselt kõrge lahutusvõimega fotode ning videote massiivsete failide liigutamisel jääb Lighting-kaabel andmeside ülekandmisel nõrgaks ning on vaid baaskiiruse lähedal USB-C omaga võrreldes.

Apple'il on uuematel iPhone'i mudelitel ka juhtmevaba laadimise võimalus ning spekulatsioonide kohaselt võidakse järgmise põlvkondade mudelitelt juhtmega laadimine kaotada sootuks. Ent praegu pakub juhtmevaba laadimine märksa madalamat energia edastamise võimekust, samuti on andmeside kiirus madalam USB-C omast.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles