Luminor: inimesed tarbivad üha enam oma säästude arvelt

BNS
Copy
Säästud. Pilt on illustratiivne.
Säästud. Pilt on illustratiivne. Foto: Melissa Walker Horn/Unsplash.

Luminori peaökonomisti Lenno Uusküla sõnul on hoiuste kasv jätkuvalt negatiivne ning finantsturgudel on vara kaotamas väärtust, mistõttu tarbitakse üha enam oma säästude ja tulevase tarbimise arvel.

 

Statistikaameti andmetel oli jaekaubandusettevõtete müügitulu augustis 924 miljonit eurot, suurenedes eelmise aasta sama kuuga võrreldes püsivhindades kolm protsenti. Juuliga võrreldes jäi müügitulu samale tasemele.

Lenno Uusküla, Luminori peaökonomist.
Lenno Uusküla, Luminori peaökonomist. Foto: Eesti Pank

«Käesoleva aasta kõrge hinnakasv koos märkimisväärselt väiksema palgatõusuga on teinud inimesi vaesemaks ning järgmised kuud ei ole sellele lahendust toomas,» kommenteeris Uusküla BNSile.

Eelmisel aastal toimunud suur kasv, mis ületas isegi 10 protsenti, oli ökonomisti sõnul erakordselt kõrge jaekaubanduse mahu kasv. «Viimasel kümnendil olid aastased kasvumäärad jäänud alati alla 10 protsendi. Sellist kõrget taset, mis saavutati eelmisel aastal, on käesoleva aasta tarbimine ka hoidnud. See tähendab julgust tarbida ja hoiab majandust stabiilsena,» selgitas ta.

Uusküla tõi välja, et augustis toimus märkimisväärne hinnatõus, võrreldes juuliga, eriti oli seda näha elektrihinnas. «Septembri hinnakasv oli väiksem, kuid hoolimata eelmise kuu kõrgest tasemest olid hinnad augustihindade suhtes 0,4 protsendi võrra kõrgemad, kuid hinnatõusu tempo oli juba väiksem kui eelneval kuul. Hindade väiksem kasv ja hinnatõusuootuse langus leevendab veidi ka survet kiirelt oma sääste tarbida,» lisas ökonomist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles