Tegurid, mis kujundavad teie kodu hinna

Copy
Foto: Pexels

Kodu hinda mõjutavad paljud olulised tegurid. Mõned neist teguritest on piirkond, kus kodu asub, selle piirkonnaga seotud mugavused ja eelistused, kui taskukohane on kodu ja kuidas kodu ostmine võib mõjutada tulevasi investeeringuid.

Teine tegur, mis võib kodu hinna kujunemisel rolli mängida, on see, kui palju hindab praegune turg piirkonna maju. Lõpuks on potentsiaalsete koduomanike jaoks oluline see, kui kaua nad kavatsevad kodusse jääda. Kui nad kavatsevad jääda pikaks ajaks, siis võivad nad olla valmis maksma kodu eest kõrgemat hinda. Kui nad kavatsevad kolida lühikese aja jooksul, siis võivad nad olla rohkem huvitatud madalama hinnaga kodust.

Maja tüüp ja seisukord

Maja tüüp ja seisukord on ülimalt olulised. Alustades sellest, kas tegemist on maja, ridaelamu või korteriga – reeglina on maja kõige kallim ja korter kõige odavam. See ei ole siiski kindel reegel, sest kinnisvara seisukord määrab lõpliku hinna. Uuem hoone maksab rohkem kui vanem, seega võetakse arvesse ka kodu ehitusaastat. Lisaks võetakse kinnisvara seisukorra puhul arvesse erinevaid mugavusi, näiteks terrassi ja/või rõdu olemasolu.

Foto: Pexels

Siseviimistluse seisukord

Siseviimistluse seisukord on oluline tegur, kui kaalute kinnisvara. Hästi hooldatud sisustus on üks suurimaid boonuseid, mida kodu võib omada. Kes ei tahaks elada heades ja korralikes tingimustes? Mida kvaliteetsem on välisviimistlus, seda kõrgemat hinda võite küsida. Siseviimistluse hulka kuuluvad ka kodumasinad ja mööbel, mis sõltuvalt hinnaklassist kas tõstavad või alandavad hinda. Siiski on sellest reeglist ka erandeid – tihtipeale ostetakse vanemaid, kehva viimistlusega maju, et teha suurem remont ja kujundada maja oma maitse järgi. Ka sellistel projektidel on oma võlu.

 

Küttesüsteemid

Nagu ka muude eelistustega, on inimestel oma teatud eelistused seoses küttesüsteemide ning nende olemasoluga. Enim hinnatakse tänapäeval küttesüsteeme, mis on odavamad ning võtavad vähem elektrit. Õhksoojuspumpade osakaal ning huvi on kahtlemata Eestis viimase aastaga oluliselt tõusnud. Vähem soovitakse elamuid koos ahiküttega, millega on ka rohkem mässamist. Kõige hinnatumaks on maaküte ning õhk-vesi soojuspump. Küll aga on jällegi erandeid – kuna tänapäeval on üha vähem leida ahiküttega elamuid, on nende soov just vanema generatsiooni seas suurem. Ollakse harjunud traditsiooniliste kütmisviisidega ning muudatusi teha ei soovita. Sellest tulenevalt on suurema nõudlusega võimalik rohkem raha küsida.

Asukoht

Asukoht on üks olulisemaid tegureid kodu valikul. Oluline on leida asukoht, mis sobib teile ja mis vastab teie vajadustele. Asukoha hind on samuti oluline tegur kodu valikul. Nii raha kui ka otsus, kui palju kodusse investeerida, mängivad olulist ja isiklikku rolli. Sageli kirjutavad inimesed üles oma eelistused asukoha suhtes, kuid lõplik otsus tehakse hinna ja taskukohasemate alternatiivide põhjal.

Asukoha valikul on kindlasti oluline tegur ka koduostja iseloom. Reeglina eelistavad rahulikumad inimesed vaiksemaid piirkondi, kus on vähem naabreid ja rohkem loodust. Aktiivsemad inimesed eelistavad elavamaid piirkondi, kus kogukond on ühtehoidev ja kus on palju võimalusi sportimiseks ja liikumiseks. Sageli meeldib aktiivsetele inimestele elada linnas, kus elu on alati käimas. Seega on iga piirkonna jaoks olemas konkreetne sihtrühm ja konkreetsed inimesed, kes eelistavad ühe piirkonna mugavusi teistele. Tuleb lihtsalt mõista, millised on täpsed ootused kodu asukoha suhtes.

Ligipääsetavus ja teeolud

Üks olulisemaid tegureid kodu valikul on selle ligipääs. Mugav juurdepääs üldkasutatavatele teedele on paljude koduostjate jaoks oluline, sest see võib muuta liiklemise palju lihtsamaks. Kui aga elamule on juurdepääs ainult erateede kaudu, võivad erateedega kaasneda erinevad tasud nende kasutamise eest. See võib paljude ostjate jaoks olla tehingu katkestajaks, seega on oluline enne otsuste langetamist selles osas selgusele jõuda.

Teenusepakkujate ja meelelahutuse kättesaadavus

Kolmas oluline tegur kodu valikul on selle läheduses asuvad asutused ja muud mugavused. Lastega perede jaoks muutub oluliseks teguriks lähedal asuva lasteaia või kooli olemasolu, samas kui noored paarid või vanemad inimesed võivad eelistada vähemate lastega atmosfääri ja lastele mõeldud atraktsioone. Teisest küljest on enamiku jaoks kodu ostmisel oluline kaupluste, kohvikute, restoranide ja muude teenusepakkujate ning haljasalade kättesaadavus. 

Foto: Pexels

Haljasala olemasolu ja lisaväärtus

Maastikukujundus on tõenäoliselt suure osa koduostjate jaoks esmatähtis. Mida rohkem on rohelust, seda meeldivam on vaade. Rohke rohelus on eriti oluline linnapiirkondades, sest linnaruumides ei leidu seda nii palju. Seetõttu on oma aia olemasolu suur boonus ja annab lisaväärtust nii pindala kui ka ilu näol. Professionaalse haljastusega kodud, kus on palju vaeva nähtud, et kodu üldilme oleks täiuslik, nõuavad eriti kõrget hinda!

Selleks, et saada aimu, kuidas oma kinnisvara väärtust hinnata, tuleks teil tellida hindamisakt, mis ütleb teile teie kinnisvara tegeliku turuväärtuse. Seega saab hindamisaruande koostada teie korteri, maja, maatüki, äriruumi või mis tahes muu kinnistusraamatusse kantud vara kohta. Kinnisvara hindamine Tartus, Tallinnas, Pärnus ja teistes Eesti linnades toimub hinnakirja alusel ja võib erineda.

 
Copy
Tagasi üles