Elektri hind tõuseb: kuidas väikeste muudatuste abil raha säästa? (1)

Tarbija24
Copy
Veekeetja. Foto on illustratiivne
Veekeetja. Foto on illustratiivne Foto: Elmo Riig / Sakala

Elektri hind kerkib kolmapäeval tänasega võrreldes enam kui kaks korda. Kuidas nutikate nippidega kodus elektrit kokku hoida?

Energiat on lihtsate nippide abil võimalik kokku hoida igas majapidamises. Enamik energiasäästulahendusi on sama lihtsad kui jalgrattasõit ning võivad väiksema arve tuua juba järgmisel kuul. Säästa on võimalik kõigil, sõltumata sellest, kui suur on igakuine elektriarve, kirjutab Eesti Energia blogis.

Kasuta kütet targalt

Kuna Eesti kliimas peab kütma ligi pool aastat, kulub sinna ka kõige rohkem energiat. Igal küttesüsteemil on omad plussid ja miinused. Näiteks elektril töötavate radiaatorite ja põrandakütte kasutuselevõtuks vajalik esmane investeering võib olla küll kõige väiksem, aga püsikulud on talvel kõrgema elektrihinna tõttu ka märkimisväärselt kõrgemad.

Kui armastad vannitoas jalge all sooja kivipõrandat, siis tea, et just sellel mugavusel võib olla suur mõju ka sinu elektriarvele. Vanast õliradiaatorist või elektripuhurist märksa ökonoomsem lahendus on näiteks õhksoojuspump.

Lülita välja

Tänapäeva majapidamistes võib leida isegi kuni 20 seadet, mis on pidevalt ooterežiimil ja tarbivad elektrit mitte ainult aktiivse kasutamise ajal, vaid pidevalt, 24 tundi päevas ja 365 päeva aastas. Ooterežiimil olevate seadmete tarbimine võib moodustada kuni 10% kogu elektriarvest.

Mõtle tasuvusajale

Uut kodumasinat ostes ära vaata ainult letihinda, vaid ka seda, kui palju seadme ülalpidamine sulle tema kasutusajal maksab. Kallim, kuid ökonoomsem masin tasub sageli ära paari aastaga. Vahetades 20-aastase külmiku uue A++ külmiku vastu saab aastas säästa kuni 33 eurot, kasutades nõude pesemiseks nõudepesumasinat, võib aastas vee ja energia arvelt kokku hoida 40-79 eurot.

Alanda temperatuuri

Pesu ei pea pesema 60- ega 40-kraadise veega. Kergelt määrdunud pesu puhul aitab ka 30-kraadine tsükkel. Ühtlasi ei pea põrandakütte ega veeboileri temperatuur olema maksimumil. Boileri puhul piisab temperatuurist 55 kraadi ja seejuures väheneb katlakivi teke, mis mõjutab samuti boileri energiatarbimist. Ühe kraadi võrra toatemperatuuri alandamine tähendab ligi viieprotsendilist küttekulu alanemist.

Tarbi teadlikult

Kuna kogu Eesti on üle viidud kaugloetavatele tunnipõhistele arvestitele, saavad näiteks Eesti Energia kliendid tunnise täpsusega iseteenindusest või mobiiliäpist vaadata, kuidas on nende elektritarbimine ajas muutunud ning võrrelda seda nädala, kuu või aasta lõikes. Hoides oma tarbimisel pilku peal, näed täpselt, millist mõju on arvetele avaldanud näiteks energiasäästlikumad kodumasinad või kütteperioodi algus. Kui leiad kokkuhoiukohti ja säästad tarbides vähemalt ühe kilovatt-tunni, mõjutab see su elektriarvet kolmekordselt, sest säästetud elektrienergia võrra väheneb ka makstav võrgutasu, elektriaktsiis ja taastuvenergiatasu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles