Eesti firma valmistatud lõhefilees tuvastati listeeria (4)

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Vähesoolasest lõhefileest leiti listeeriabakter. Foto on illustratiivne.
Vähesoolasest lõhefileest leiti listeeriabakter. Foto on illustratiivne. Foto: Urmas Luik

Põllumajandus- ja toiduamet (PTA) tuvastas Derhamn OÜ toodetud valmistoidus listeeria (kaubamärk Dirhami). Amet teavitas ettevõtet ning Derhamn on alustanud toodete tagasikutsumist.

Põllumajandus- ja toiduameti (PTA) toiduosakonna peaspetsialisti Olga Vassiljevi sõnul võeti toiduproov tavapärase järelevalve käigus.

«24. augustil võttis järelevalveametnik vähesoolasest lõhefileest proovi, mis saadeti laborisse analüüsimisele. Proovi analüüsimisel tuvastati valmistoidus vähesoolane lõhefilee (kõlblik kuni 8. sept.) Listeria monocytogenes,» selgitas Vassiljev.

Derhamn on alustanud toodete tagasikutsumisega ning teavitanud sellest nii ametit kui ka kliente. «Ametile teadaolevalt on osa antud partii toodetest laos, kuid partii MH01240885 tooteid on väljastatud ka tarnekohtadesse. Saastunud võib olla enamik 346 tootest,» kirjeldas Vassiljev.

Tarbijatel, kes on sellest partiist toote soetanud, palutakse neid tooteid mitte tarbida. Tarbijal on õigus viia need tagasi kauplejale, kust toode osteti ja nõuda tagasi toote eest tasutud raha.

Toiduohutusalase seadusandluse alussäte on, et toidu ohutuse eest vastutab seda toitu tootev käitleja, kes peab tarvitusele võtma kõik ohutusmeetmed. Ameti kohustus on teavitada kohe tarbijaid, kui turule on jõudnud toit, mida ei saa ohutuks pidada.

Bakter Listeria monocytogenes võib põhjustada listerioosi, mis on nakkushaigus. See ohustab eelkõige immuunpuudulikkusega inimesi ning avaldub palaviku, meningiidi ehk ajukelmepõletiku või seedetrakti häiretena.

Haigestumist listerioosi tuleb ette aasta läbi, haigestumise sagedus tõuseb suvel. Haiguspuhangute põhjuseks on saastunud loomsete toiduainete tarvitamine, sh ebapiisavalt termiliselt töödeldud liha- ja kalatooted, pastöriseerimata piim ja sellest toodetud juustud, toores puu- ja köögivili.

Listerioosi riskigruppi kuuluvad rasedad, vastsündinud, vanurid, organtransplantaatide retsipiendid ja immuunpuudulikkusega inimesed. Inimesed, kes kannatavad krooniliste haiguste all, nagu vähkkasvajad, diabeet, südamehaigused, AIDS või alkoholism, kuuluvad samuti riskirühma.

Allikas: Postimees

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles