TT Balticsi hüvitised Eesti klientidele viibivad sanktsioonide tõttu

BNS
Copy
SIA TT Baltics on TUI Balti riikide esindaja.
SIA TT Baltics on TUI Balti riikide esindaja. Foto: IMAGO/via www.imago-images.de

Tänavu aprillis sai teatavaks, et TUI Balti riikide esindaja, reisikorraldaja SIA TT Baltics suhtes kehtestatud sanktsioonide tõttu on kõik reisikorraldaja reisid kuni tänavu mai lõpuni tühistatud, ent tagasimaksed Eesti klientidele viibivad ettevõtte külmutatud pangakontode tõttu.

 

28. veebruarist kehtestas Euroopa Liit (EL) piirangud Venemaa Föderatsiooni isikute vastu ning seoses sellega kehtestati sanktsioonid ka reisikorraldaja TT Baltics SIA suhtes, mille tõttu on siiani blokeeritud ettevõtte pangakonto käsutamine, selgitas TT Baltics sotsiaalmeedias.

Eesti Rahapesu Andmebüroo andis aprillis ja augusti lõpus TT Balticsile load, mis võimaldavad ettevõttel tagastada reisijatele reisibüroode kaudu tehtud ettemaksed tühistatud reiside eest Citadele panga Eesti filiaali kontolt. Lisaks Rahapesu Andmebüroolt saadud loale peab reisikorraldaja aga ootama ka Läti finants- ja kapitalituru komisjoni luba kanda ettevõtte Läti Citadele panga kontolt raha sama panga Eesti filiaalis olevale kontole. Taotluse esitas TT Baltics SIA enda sõnul aprilli lõpus, kuid komisjon ei ole veel luba väljastanud.

Juuni alguses kehtestas USA rahandusministeeriumi välisvarade kontrolli amet OFAC TT Baltics SIA tegeliku kasusaaja Mordashov Aleksey Aleksandrovichi suhtes lisaks seni kehtinud EL-i sanktsioonidele ka USA sanktsioonid, misjärel Citadele pank peatas kõik TT Balticsi maksed, selgitades, et otsus johtus panga riskipoliitikast.

TT Baltics SIA pöördus seega Eesti Rahapesu Andmebüroo ja finantsinspektsiooni poole uue taotlusega erandi saamiseks seoses kehtestatud OFAC-i sanktsioonidega, ent mõlemad asutused on vastanud, et neil ei ole pädevust teha erandeid ja anda luba OFAC-i sanktsioonide all olevale ettevõttele. Eesti välisministeeriumi abil pöördus reisikorraldaja juulis USA välisministeeriumi sanktsioonide meeskonna poole, taotlusega väljastada luba pangaülekannete tegemiseks, et tagastada klientidele ettemaksed. Tänaseks on ettevõtte sõnul aga teada, et selle loa saamine on pikem protsess, mis võib kesta kuni kuus kuud.

Läti finants- ja kapitaliturukomisjonil – erinevalt Eesti ametiasutustest – aga on pädevus teha erandeid OFAC-i sanktsioonidele, kuid need erandid laienevad ainult Lätis asuvatele krediidiasutustele.

Seega on TT Baltics SIA enda sõnul Lätis kõigile avalduse esitanud klientidele reisiraha tagastanud. Eesti klientide osas on ettevõte pöördunud aga tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ameti poole ja neid olukorrast teavitanud, paludes abi Eesti klientidele reisirahade tagastamiseks.

Tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ameti (TTJA) ettevõtluse osakonna jurist-valdkonnajuht Merli Siitan ütles BNS-ile, et TT Baltics SIA on Lätis registreeritud reisikorraldaja, kellel tuleb täita Läti siseriikliku õigusega kehtestatud nõudeid ning järelevalvet nende nõuete täitmise üle teostab Läti Tarbijakaitseamet.

«Kuna TT Baltics SIA suhtes kohalduvad sanktsioonid puudutavad ka Eesti tarbijaid, hoiab TTJA ennast reisija õiguste tagamisega ja reisitasude tagastamisega kursis, suhtleb TT Baltics SIA Eesti filiaaliga, erinevate ametiasutustega ning vahendab saadud teavet. Hetkel on amet täpsustamas, kas ja millised võimalused on Eesti tarbijate reisitasude tagastamise jätkamiseks,» selgitas Siitan.

TTJA-le on ettevõtte osas pöördumisi laekunud umbes poolesaja ringis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles