Elektrihinna tipptunde võib tulevikus rohkem näha

BNS
Copy
Elektriliinid. Pilt on illustratiivne.
Elektriliinid. Pilt on illustratiivne. Foto: Martin Divisek

Tehnoloogiafirma Fusebox asutaja ja tegevjuhi Tarvo Õnge sõnul põhjustab kolmapäeval kella 18 ja 19 vahel Nord Pooli börsil rekordilise 4000 euroni megavatt-tunnist kerkiva elektrihinna küll hinnastuspoliitikast tulenev anomaalia, ent selliseid tippe võib tulevikus paraku rohkem näha.

«Seda enam, et läheneme kütteperioodile, kus gaasijaamu ei julgeta tooraine vähesuse tõttu käima panna ning on tõenäoline, et näeme ka uusi hinnarekordeid,» märkis Õng pressiteates.

Kuigi tegemist on väga kalli tunniga, on siin tema sõnul ka pääsetee – äride ja tootmisettevõtete tarbimise paindlik juhtimine. Õng toob välja, et samuti on Eestis kõvasti populaarsust kogumas akud ja seda nii kodu- kui ka äritarbijate seas. «Tänu kõrgetele elektrihindadele ning tarkvara arengule on võimalik aku tasuvusaeg tuua vaid paari aasta peale,» ütles ta.

«Salvestusvõimsusega tarbija jaoks on tänane tiputund ideaalne hetk elektri müümiseks. Seda enam, kui oled aku eelnevalt päikesepaneelidega nii-öelda tasuta täis laadinud,» lisas Õng ning selgitas, et targa tarbija jaoks saab elektri 4000-eurone tunnihind seega olla konkurentsieeliseks.

Aastal 2014 alguse saanud Fusebox on elektritarbimise juhtimise pakkuja Baltikumis. Ettevõte aitab oma klientidel vähendada elektriarveid läbi kasutuse optimeerimise, teenides neil samal ajal balansseerimisturult lisatulu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles