Pank hoiatab armupetturite eest

BNS
Copy
Luminor.
Luminor. Foto: Postimees

Luminori pettuste tõkestamise spetsialisti Veiko Kiige hinnangul on armupettus küll harvemini ette tulev pettuse tüüp, kuid see tekitab lisaks rahalisele kahjule ka emotsionaalset stressi ja seetõttu vajab kindlasti tähelepanu.

Armupettuse skeemi esimene etapp on Kiige sõnul tavapärane: pettur kas võtab ise ühendust või satub ohver mõnes tutvumis- või suhtlusrakenduses kelmi otsa.

«Kuigi pettur võib suheldes rääkida meeldivat juttu ning jätta usaldusväärse mulje, jõuab varem või hiljem jutt ikka rahani. Selliseid skeeme on keerulisem läbi näha, sest ei ole ebatavaline, et suhtlus kestab pikemat aega, enne kui kelm hakkab raha küsima,» hoiatas Kiik.

Raha küsimiseks kasutavad petturid erinevaid põhjuseid ja ettekäändeid. Kiik toob klassikaliste stsenaariumidena näiteks rahalised raskused või soovi kohtuda, kuid puudub selleks raha. Ka võidakse üritada ohvrile müüa kalli hinnaga väärtusetuid asju.

Armupettust tasub kahtlustada siis, kui pettur rõhub ohvri empaatiavõimele, aitamise soovile ning püüab tekitada olukorda, kus ohvris tekib kaastunne. Samas just see asjaolu, et tekitatakse tugevaid emotsioone ning antakse lootust suhteks, teeb ohumärkide tähele panemise keeruliseks.

Uute tutvuste sõlmimisel tasub olla ettevaatlik ning mitte kiirustada.

  • Otsi lisainformatsiooni Google'ist või muudest avalikest kanalitest. Kasuta otsingut search by image, et saada teada, kas tema kasutatud pilte leidub ka mõnel teisel profiilil.
  • Vaata põhjalikumalt uue tutvuse profiili, värskelt loodud profiilidesse tuleks suhtuda skeptiliselt. Kahtluse korral pea nõu sõprade või pereliikmetega.
  • Väldi isikliku informatsiooni jagamist võõrastega, keda sa ei ole päriselus näinud.
  • Ära saada raha kellelegi, keda sa pole päriselt kohanud.
  • Ära saada võõrastele endast pilte, videoid või muud materjali, mida võidakse kasutada sinu vastu väljapressimise eesmärgil.
  • Juhul kui oled langenud pettuse ohvriks ja kaotanud selle tõttu raha, võta ühendust politsei ja oma pangaga, soovitab pettuste tõkestamise spetsialist Kiik.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles