Lugeja kurdab: öine odava elektri jahtimine rikkus kodumasina (5)

Copy
Nõudepesumasin
Nõudepesumasin Foto: Shutterstock

Anonüümseks jääda sooviv Postimehe lugeja kurtis, et elektri säästmiseks öösel tööle pandud nõudepesumasin seiskus ning kohale kutsutud remondimehe sõnul oli kurja juur pinge kõikumine ning remondi asemel tuli odavam uus kodumasin soetada.

«Praeguse elektri hinnaga üritad kokku hoida, aga tundub, et läks vastupidi,» lausus lugeja, kirjeldades, et küttekeha, soojaanduri, elektroonilise juhtimisploki asendamine oleks maksma läinud üle 400 euro ning remondimees soovitas vana turgutamise asemel juba uus nõudepesumasin osta. 

Kas aga tõepoolest võib juhtuda, et öine massiline suurte kodumasinate kasutamine võib anda tagasilöögi?

Võtsime ühendust Abimees Grupp OÜ remondimehega, kes tõdes, et viimasel ajal on selliseid juhtumeid olnud mitmeid.

«Elektrijaamad vähendavad öösel koormust, sest öösel tavaliselt kõik magavad ja energia tarbimine on väiksem. Kuid nüüd, mil elekter on öösel palju odavam, kasutavad inimesed just öösel aktiivselt elektroonikat: lülitavad sisse pesumasinad, nõudepesumasinad ja isegi pliidid. Kuna pinge ei ole sellise tarbimise jaoks ette nähtud, suureneb pingepiikide tekkimise oht, mis võib kahjustada elektriseadmeid. Mul on oma praktikas olnud kliente, kellel on seesugused probleemid esinenud. Ma ei ütleks, et neid on palju, kuid seda juhtub aeg-ajalt ja viimasel ajal on selliste juhtumite arv kasvanud,» sõnas remondimees, kes ei soovi oma nime avaldada, sest saab rääkida ainult oma isiklikust arvamusest. 

«Öösel seadmete kasutamine ei tähenda, et need lähevad paratamatult katki. Võite kasutada elektriseadmeid öösel viis aastat järjest ja need võivad töötada suurepäraselt. Kuid võib juhtuda, et ühel päeval lülitate seadme öösel sisse ja teie seade enam ei tööta. Seda mõjutavad paljud tegurid: majavõrgu seisund, seadmete kvaliteet, kulumisaste jne,» tõdeb ta.

Seega ei soovita ta kodumasinaid öösel tööle panna, et elektroonika rikkumist vältida.

Eksperdid Elektrilevist tõdevad, et elektrivõrgu vaates ei ole ööl ja päeval vahet. Öisel ajal on võrgu pinged täpselt samad nagu päevasel ajal, seega antud juhtumite puhul viga võrgus ei tohiks olla. 

Pinge väljumist standardi piiridest väljaspool käsitletakse rikkena ja sellele reageeritakse kiirelt. Pingehäireid võivad põhjustada mitmed asjaolud nii Elektrilevi kui ka tarbija enda sisevõrgus ning iga olukorda käsitletakse juhtumipõhiselt. Öisel ajal elektriseadmete kasutamine ei avalda sellist mõju võrgu pingerežiimidele, tõdevad eksperdid Elektrilevist.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles