Mitmekesi ühel rattal sõita ei tohi: Bolt loob funktsiooni, mis piirab tõukeratturite kambasõite (8)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Elektritõukeratas. Foto on illustratiivne.
Elektritõukeratas. Foto on illustratiivne. Foto: Konstantin Sednev

Bolt testib Eestis lahendusi, mis aitaks ennetada elektritõukeratastega mitmekesi sõitmist ning valesti parkimist.

Bolti tõukerataste Baltikumi suunajuhi Eimantas Balta sõnul on mitmekesi sõitmine ja valesti parkimine ühed peamised liiklusohutusega seotud probleemid. 

Balta sõnul on Bolt esimene tõukerataste renditeenuse pakkuja, kes arendab funktsiooni, mis suudab tuvastada tõukerattaga mitmekesi sõitmist. «See on meie inseneride välja töötatud süsteem, mis registreerib kasutaja äkilisi kaalumuudatusi tõukerattaga sõites. Selline lahendus on uuenduslik kõigi tõukerattaoperaatorite seas, mistõttu oleme alustanud sellele ka patendi taotlemist,» sõnas ta.

Teavitus: «Oleme tuvastanud, et tõukerattaga sõidab mitu inimest. Kas saate seda kinnitada?»
Teavitus: «Oleme tuvastanud, et tõukerattaga sõidab mitu inimest. Kas saate seda kinnitada?» Foto: Bolt

Samuti on testimisel funktsioon valesti pargitud tõukerataste tuvastamiseks. «Meie tehisintellektil põhinev lahendus suudab reaalajas registreerida, kas tõukeratas on õigesti pargitud või mitte. Kui see blokeerib näiteks kõnniteed, jalgrattarada või hoone väljapääsu, suudab meie süsteem selle tuvastada, misjärel saadame reeglite rikkumise kohta kasutajale märkuse koos juhtnööridega, mis õpetavad õigesti parkima,» ütles Balta.

Valesti parkimise teavitus: «Teie saadetud fotol rikub tõukeratas parkimisreegleid.»
Valesti parkimise teavitus: «Teie saadetud fotol rikub tõukeratas parkimisreegleid.» Foto: Bolt

Mõlemad funktsioonid on olnud kasutusel alates juunikuust ning nendega on Bolti teatel plaanis jätkata hooaja lõpuni.

Lisaks on Bolti tõukeratastega sõitjad kohe pärast sõidu alustamist kaitstud kahte tüüpi kindlustusega. Õnnetusjuhtumikindlustus kindlustab sõitja võimalike raskete vigastuste vastu ning üldvastutuskindlustus katab Bolti tõukerattaga sõitmisel kolmandale isikule tekitatud kahju. Mõlemad kindlustused kehtivad eeldusel, et sõitja pole rikkunud Bolti kasutustingimusi ega liikluseeskirju.

Teistes Euroopa riikides, kus saab Bolti tõukerattaid rentida, on kasutusele võetud ka kognitiivse reaktsiooni test, mis aitab vältida tõukerattaga joobeseisundis sõitmist. Samuti on töös funktsioon, mis tuvastab tõukerattaga külg ees sõitmist ehk driftimist.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles